Annons

Freden, fria rörligheten och handeln är det vikgaste med EU menar Annie Lööf (C).

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

Annie Lööf: EU hotas i sina grundvalar

Centerledaren Annie Lööf är både orolig och stridslysten inför vad hon beskriver som högerextrema krafter som vill slita isär EU. Samtidigt varnar hon för att veckans EU-förslag om en social pelare kan äventyra den svenska modellen.

– EU hotas nu i sina grundvalar. Dels av att Storbritannien kommer att lämna EU men också av de högerextrema krafter som vill slita isär EU. Det viktigaste nu är att vi visar politiskt ledarskap, att vi håller samman EU, säger centerledaren Annie Lööf till Europaportalen på tisdagen.

Hon menar att EU måste komma närmare medborgarna men utan att gå in i “enskilda nationers angelägenheter som bäst kan avgöras på nationell nivå”

– EU ska fokusera på ett fåtal saker som är gränsöverskridande och att göra dem riktigt bra, säger Annie Lööf och nämner områden som migrationspolitik, miljö och klimat, mänskliga fri- och rättigheter samt handel.

I morgon onsdag ska EU-kommissionen föreslå en så kallad social pelare med riktlinjer på hur delar av arbetsmarknaden och de sociala skydden bör utvecklas i medlemsländerna. Det välkomnas inte av Centerpartiet som varnar för att den svenska arbetsmarknadsmodellen kan vara hotad.

– I Sverige har vi en [egen] modell och jag tycker att det är viktigt att man bevarar och utvecklar den. Ska vi ha en social pelare i EU där vi ska influera varandra så är det ju inte säkert att den svenska modellen är den som kommer att influera EU utan då kanske vi blir influerade av andra länder, säger Annie Lööf.

Hon är kritisk till att Socialdemokraterna, som hon beskriver det, vill föra ytterligare en del “från den nationella nivån upp till EU-nivån”.

– Jag tycker att det är viktigt att vi låter respektive medlemsland ta ansvar för sin arbetsmarknadspolitik och sin sociala politik, säger Annie Lööf.

Varför stödjer du det svenska EU-medlemskapet, vad är essensen av EU?

– För att förhindra krig och för att värna fri rörlighet och handel är EU avgörande, säger Lööf.

Vilken är lärdomen av brexit?

– Den största lärdomen är att vi måste ta ett politiskt ansvar för att förklara varför EU är viktigt och varför vi behöver reformera det.   

Känner du oro inför utgången av det franska presidentvalet?

– Ingenting är givet. Men jag hoppas att Frankrike samlas bakom Emmanuel Macron som kan att trycka tillbaka de högerextrema krafterna. Det vore helt förödande om Marine Le Pen blir Frankrikes nästa president – en Putinvänlig president som står för islamofobiska och rasistiska åsikter och som vill destabilisera EU, säger Annie Lööf.