Moderaternas arbetsmarknadspolitiske talesperson Elisabeth Svantesson avvisar regeringens förslag att Sverige ska ansluta sig till den sociala pelaren. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Moderaterna sågar EU:s sociala pelare

Om Moderaterna får bestämma kommer Sverige inte att ställa sig bakom en social pelare i EU.

På onsdagen bad arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) oppositionen om en dialog kring EU-förslaget om en social pelare som lades fram samma dag. Men det största oppositionspartiet Moderaterna menar att regeringen är fel ute och att EU-samarbetet inte ska användas till sociala frågor.

– Jag tycker att EU-kommissionen och regeringen är helt tondöva i den här frågan. Det vi ska göra tillsammans handlar om terrorbekämpning, miljöfrågor och handel. Att fokusera på en social pelare och en till överbyggnad är helt fel, säger den förre arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson (M) till Europaportalen.

Hon menar att det gått prestige i frågan från regeringens sida och det ”återstår att se om de får majoritet i Sveriges riksdag”.

I november står Sverige tillsammans med EU-kommissionen värd för ett informellt EU-toppmöte i Göteborg om sociala frågor.

Hur ser du på det mötet?

– Att samtala om en social dimension i EU kan man absolut göra. Men att bygga en ny social pelare med allt vad det innebär det tror vi är fel.