Sverige måste rannsaka sin EU-politik. Efter det franska presidentvalet öppnar sig nya politiska möjligheter för Sverige. Det skriver Eric Luth.

Sverige måste rannsaka sin EU-politik. Efter det franska presidentvalet öppnar sig nya politiska möjligheter för Sverige. Det skriver Eric Luth.

Bild: Petra Björk

Debatt: Sverige har stora möjligheter att påverka EU:s framtid

Om statsminister Stefan Löfven fokuserar på att skapa en nära relation till den franske presidenten Emmanuel Macron kan det ligga till grund för en ny era i svensk EU-politik. Detta måste dock föranledas av en rannsakan av vad vi verkligen vill med EU. Det skriver Eric Luth (C).

I höst kommer den nyvalde franske presidenten Emmanuel Macron till Sverige. Med ett Storbritannien som lämnar EU bör statsminister Stefan Löfvens fokus ligga på att knyta nära och starka band till den franska regeringen. Med ett starkt svensk-franskt samarbete kommer vi kunna få stort genomslag av svensk politik i EU, förmodligen större än vad vi alls kunde ha fått med fortsatt nära samarbete med Storbritannien.

Ännu är världen  jublande över Macrons seger i det franska valet, och därmed segern för EU, globalisering och progressiv politik. För några veckor sedan träffades Merkel och Macron för första gången. Mötet utgjorde det första mellan två franska och tyska politiker som vill något såväl med EU som med varandra, sedan Helmut Kohl och François Mitterand. Det finns stor chans att det nu blir åka av i EU-samarbetet.

När Tyskland och Frankrike samarbetar samarbetar Europa. När Tyskland och Frankrike vill samarbeta närmre och det snart, då säger det förmodligen något även om vilken framtid EU går till mötes.

Tveksam brittisk allians
Storbritannien har samtidigt under hela sitt medlemskap i EU av kontinenten setts som motsträvarna. Flera EU-federalister i Frankrike hejade ivrigt på Brexit-omröstningen – med argumentet att utan Storbritannien skulle Europa kunna skapa integration på riktigt.

Sverige har haft ett nära samarbete med Storbritannien, vilket man har sagt lett till mycket makt. Förmodligen har vi kunnat påverka frihandelsfrågor, men annars har nog inflytandet från det brittiska samarbetet varit litet. Den tidsperiod då Sverige haft som störst inflytande på EU måste rimligtvis sägas vara i samband med Göran Perssons nära kontakt med den tidigare franske presidenten Jacques Chirac.

Med handen på hjärtat har britterna aldrig varit vare sig konstruktiva eller framåtsyftande i EU – och därmed knappast fått igenom någonting på EU-nivå. Det konstruktiva samarbetet har varit en chimär, som egentligen har utestängt Sverige från stark påverkan på EU-nivå.

Ny era i svensk EU-politik
Om Löfven fokuserar på att skapa en nära relation till Macron kan det således ligga till grund för en ny era i svensk EU-politik. Detta måste dock föranledas av en rannsakan av vad vi verkligen vill i, och med, EU.

Vill vi att EU ska bli en försvarspolitisk union? Vill vi se en närmare integrering av Eurozonen, och vad ska Sverige i så fall ha för del och inflytande i EU:s ekonomiska politik? Vill vi att sociala frågor ska lyftas upp på EU-nivå och att EU ska lagstifta om arbetsmarknadspolitik?

När inte ens Liberalerna verkar veta vad de egentligen vill med EU – eller knappt ens yttrar ett ord mer än att de är för Europa – så inser man att läget är lite kärvt. Regeringen bör omedelbart ta initiativ till överläggningar mellan de EU-vänliga riksdagspartierna för att komma överens om vart EU ska ta hän.

Trogen Sverigevän
Macron är förmodligen väldigt intresserad av att lyssna på och samarbeta med Sverige. Under Macrons kampanj lyfte han ofta upp Skandinavien i allmänhet och Sverige i synnerhet som förebild. Med anledning av det finns det stor chans att Sverige kommer hitta en trogen och konstruktiv samarbetspartner i frågor som rör frihandel, rörlighet, arbetsmarknadsfrågor och ekonomi, men även i hårdare kamp för klimatfrågor och energiomställning.

Macron har progressiva värderingar på de flesta områden, och med en tydlig och stark svensk röst vid förhandlingsbordet och bilateralt kan vi förmodligen få ut mycket av ett svensk-franskt samarbete.

Oavsett vart Sverige vill att EU ska gå får vi inte sätta oss i baksätet och hålla oss i armstöden när Tyskland och Frankrike accelererar. Sverige har extremt stor möjlighet att vara med och påverka EU:s framtid, om vi vill.

Eric Luth
F.d. vice förbundsordförande, Centerpartiets Ungdomsförbund (CUF)
Deltagare i Svenskar En Marche