Sverige och Nederländerna tillhör de mest inflytelserika mindre EU-länderna. Arkivbild.

Sverige och Nederländerna tillhör de mest inflytelserika mindre EU-länderna. Arkivbild.

EU-rankning: Sverige högt respekterat

Experter och diplomater pekar ut Sverige som det femte bästa EU-landet att bygga koalitioner med.

Den proeuropeiska tankesmedjan ECFR har låtit flera hundra experter och diplomater från alla medlemsländer svara på frågor om EU-länders inflytande inom en rad EU-frågor. I sin rapport slår man inte oväntat fast att Tyskland följt av Frankrike är de två attraktivaste länderna att ha på sin sida. Efter Nederländerna och Italien kommer Sverige på femte plats före Storbritannien.

”Mindre medlemsländer som Nederländerna och Sverige visar sig ha goda kontakter och vara högt respekterade aktörer”, heter det i en analys från tankesmedjan.

Sverige ligger bra till på inom flera områden: sjätte populärast landet att kontakta i EU-frågor, en fjärde plats över länder som man anser dela EU-intressen med och tredje lättast att samarbeta med.

Finland, Danmark, Litauen och Lettland är de EU-länder som i störst utsträckning pekar ut Sverige som en bra samarbetspartner.

I undersökningen har ställdes även frågan om vilket land som gjort ens eget mest besviket. Sämst till ligger Storbritannien följt av Ungern och Polen.

För svensk del är Polen och Ungern de länder som skapar mest besvikelse.