EU:s brexitchefsförhandlare Michel Barnier.

EU:s brexitchefsförhandlare Michel Barnier.

Bild: EU-kommissionen

Kärvt EU-besked: Brexit blir inte smärtfritt

EU:s brexitförhandlare varnar för att det brittiska utträdet kommer få kännbara konsekvenser.

EU-kommissionen publicerade på onsdagen sitt förslag på detaljerat mandat inför de kommande förhandlingarna som ska ta Storbritannien ur EU.

Unionens chefsförhandlare Michel Barnier varnade samtidigt för att tro att brexit inte kommer att påverka britterna.

– Vissa har skapat villfarelsen att brexit inte kommer att ha några materiella följder på våra liv och att förhandlingarna kan avslutas snabbt och smärtfritt. Detta är inte fallet. Det kommer att bli konsekvenser: mänskliga, samhälleliga, ekonomiska, tekniska, finansiella och rättsliga konsekvenser, sade Barnier.

Först utträde, sen framtida relation

Onsdagens mandat täcker bara första halvan av förhandlingarna, den som rör själva utträdet. De tre stora frågorna som EU-sidan vill ha lösta innan förhandlingarna kan fortsätta är statusen för EU-medborgare i Storbritannien och brittiska medborgare i övriga EU-länder, Storbritanniens gräns mot Irland och göra upp om summan som Storbritannien tidigare utlovat att betala till EU-budgeten.

– Storbritannien måste lägga stor energi och ansträngning i dessa tre frågor under de kommande veckorna och månaderna. Det kommer öka chanserna för en överenskommelse, sade Barnier som hoppades att EU-ländernas stats- och regeringschefer ska kunna ge klartecken i oktober–november till att gå in i fas två i förhandlingarna om den framtida relationen.

EU27 vill bland annat att EU-medborgare som bor i Storbritannien och britter i andra EU-länder ska få samma rättigheter som de har i dag inklusive rätt till sjukvård och utbildning. Denna rätt ska dessutom skyddas av EU-domstolen vilket går mot den brittiska viljan att helt lämna EU-domstolens jurisdiktion.

Hur stor summa som Storbritannien kommer att vara skyldigt EU när det lämnar kunde Barnier inte säga. Men affärstidningen Financial Times har i en ny beräkning kommit fram till att det kan röra sig om motsvarande runt en biljon kronor. Det är pengar som Storbritannien tidigare utlovat till EU-budgeten och därmed olika EU-program och stöd.

Förhandlingarna kan inledas så snart britterna är beredda men ”klockan tickar”, varnade Barnier som tillade att det brittiska nyvalet 8 juni inte kommer att påverka läget.

– Det brittiska valet kommer inte att ändra något när det gäller EU:s position och beslutsvilja, sade Barnier.

Hoppas på bättre stämning

Sedan ett möte mellan EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Storbritanniens premiärminister Theresa May i förra veckan har tonläget skruvats upp. Enligt en tysk tidningsartikel ska Juncker blivit mycket skeptisk om britternas förståelse om vad som väntar. Chefsförhandlare Michel Barnier, som också deltog på mötet, menade dock att stämningen var mycket hjärtlig.

– Det är uppenbart att positionerna är olika, ibland mycket olika. Det förvånar ingen, det är därför vi behöver en förhandling. Jag hoppas att vi kan skapa ett hjärtligt samförstånd mellan EU27 och Storbritannien. Jag är dock inte ännu säker, men det är mitt mål, sade Barnier.

Kommissionens förslag på förhandlingsmandat ska nu behandlas av medlemsländerna vars EU-ministrar väntas godkänna det på ett möte 22 maj.