Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Statsminister Stefan Löfven. Arkivbild.

Löfven: EU:s och Sveriges intressen främst

BRYSSEL 2 maj 2017

Statsminister Stefan Löfven är nöjd med EU:s sammanhållning inför de brittiska utträdesförhandlingarna.

I lördags enades 27 stats- och regeringschefer i EU om de övergripande riktlinjerna inför förhandlingarna som ska ta Storbritannien ut ur unionen. Enligt Europeiska rådets ordförande Donald Tusk tog det fyra minuter för ledarna att ställa sig bakom dokumentet.

– Det var väldigt bra att vi kunde nå enighet så snabbt. Det var en tydlig signal att detta är genomarbetat och genomtänkt. Det var en enorm styrka, sade statsminister Stefan Löfven (S) när han på tisdagen återrapporterade från mötet i riksdagen.

Löfven lyfte fram tre viktiga frågor att lösa: situationen för EU-medborgare i Storbritannien och brittiska medborgare i andra EU-länder. Målet är att deras situation efter brexit i så stor utsträckning som möjligt ska likna dagens. Det andra är att Storbritannien betalar för de åtagande som man gjort som EU-medlem och slutligen se till att man får ett brett frihandelsavtal på plats.

– Ett ambitiöst frihandelsavtal måste innehålla mekanismer som skyddar mot att britterna skaffar sig konkurrensfördelar genom dumpade skatter, miljökrav eller arbetsvillkor, sade Löfven som underströk att förhandlingarna kommer att bli tuffa.

Statsministern påpekade även att förhandlingarna inte syftar till att straffa britterna.

– Jag ser inte några sådana tendenser att [EU skulle straffa Storbritannien]. Vi vill alla ha en god relation till britterna också efter att de har lämnat. I förhandlingarna som ligger framför oss är det självklart att vi har en skyldighet att sätta EU:s och för min del även Sveriges intressen främst, sade Löfven.

Förhandlingarna kommer att ske i två faser. Först ska de övergripande principerna för utträdet fastställas, därefter ska samtal om framtida relationer som frihandelsavtal påbörjas.

– Fas två kommer inte att starta förrän den första fasen kommit så långt att vi känner trygghet i den delen. Vi har ingen anledning att dra på detta i tid men vi ska ha ordning och reda och inte försätta oss i en onödigt svår situation, sade Löfven.

Från övriga riksdagspartier kom under återrapporteringen ingen större kritik mot upplägget eller riktlinjerna. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt pläderade för att det inte ska resas några hinder mellan Storbritannien och övriga EU medan Sverigedemokraternas Pavel Gamov efterfrågade försäkringar på att Sveriges EU-avgift inte får bli högre när britterna lämnar.

Med utgångspunkt från riktlinjerna ska EU-kommissionen ta fram ett mer detaljerat förhandlingsmandat 22 maj. När detta mandat godkänts av medlemsländerna kan förhandlingarna komma igång, dock inte före 8 juni då det brittiska nyvalet äger rum. Under hösten hoppas man kunna klara av fas ett i förhandlingarna.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret