Frankrikes liberale president Emmanuel Macron. Arkivbild.

Bild: Franska ambassaden i USA

Hoppa till artikelns andra spalt.

Macron: Tid för nytt EU

Macron och Merkel vill nystarta det tyskfranska samarbetet och öppnar för fördragsändring.

Det var en mycket glad Angela Merkel som på måndagseftermiddagen tog emot Frankrikes president Emmanuel Macron i Berlin.

– Det är en stor ära för oss att ni gör er första resa till Berlin, sade Merkel vid en efterföljande presskonferens.

Samtalet mellan de två handlade om tre stora frågor: EU-frågor i närtid, det tyskfranska samarbetet och EU:s framtid.

– Jag tror att vi står vid ett historiskt ögonblick för Europa. Vi behöver en historisk tid och en tid för nybildning, sade Emmanuel Macron.

De två länderna ska ta fram en färdplan för EU. Det handlar bland annat om hur EU och framför allt euroländerna kan fördjupa sitt samarbete och göra det mer krismotståndskraftigt.

– Jag tror att en europeisk försvarspolitik och en sammanhängande europeisk utrikespolitik kan vara viktiga byggstenar i ett synligare Europa, sade Merkel.

Samtidigt öppnar både Merkel och Macron för en översyn av  EU:s fördrag.

– Frågan om fördragsändringar har länge varit ett franskt tabu. För mig är det dock inte det, sade Macron och fick medhåll.

– Från ett tyskt perspektiv är det möjligt att ändra fördragen när det finns ett syfte och när det behövs för att stärka eurozonen, sade Merkel.

Den andra frågan som diskuteras handlade om att hitta en ”ny dynamik” och ”återställa förtroendet" i de tyskfranska relationerna. Det ska ske vid ett minitoppmöte i juli men Macron försökte redan på måndagen få Merkels förtroende genom att säga att han inte är för så kallade euroobligationer där euroländerna gemensamt lånar upp pengar.

– I Frankrike måste jag genomföra omfattande reformer som är nödvändiga för vårt land men som också är nödvändiga för att återställa förtroendet i det tyskfranska förhållandet, sade Macron.

– Tysklands intressen är å det tätaste förbundna med Frankrikes intressen. Det kommer bara gå bra för Tyskland på sikt om det går bra för Europa och för Europa kommer det bara gå bra om Frankrike är starkt, sade den kristdemokratiska tyska förbundskanslern.