Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Den brittiska premiärministern Theresa Mays konservativa fattas i nuläget tio mandat för egen majoritet. Arkivbild.

Efter brittiskt val: brexit in i dimman

BRYSSEL 9 juni 2017 | ”Ytterligare ett självmål”

Höga EU-politiker tror att det brittiska valresultatet kommer att skapa osäkerhet och försvåra brexitförhandlingarna.

De brittiska konservativa Tories förlorade i torsdagens nyval sin majoritet i parlamentet. Premiärminister Theresa May utlyste nyvalet med motiveringen att hon ville stärka sitt mandat inför brexitförhandlingarna.

Den franske socialdemokratiske EU-kommissionären Pierre Moscovici säger i en intervju på fredagsmorgonen att May nu kommer få det svårare.

– Det gick inte precis som väntat. May […] har förlorat sitt vad. Hon är därmed i en mindre enkel situation, sade Moscovici som tillade att den socialdemokratiske oppositionsledaren Jeremy Corbyn kampanjat på en ”mjukare brexit”.

Moscovici tror att resultatet kommer att påverka ”andan i förhandlingarna” men att de fortfarande kommer att inledas. EU:s chefsförhandlare Michel Barnier har tidigare sagt att han hoppas att förhandlingarna kan komma igång redan i nästnästa vecka.

Tysklands kristdemokratiske EU-kommissionär Günther Oettinger räknar med större osäkerhet i brexitförhandlingarna och ifrågasätter huruvida de kan inledas som planerat, enligt Deutschlandfunk.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk påpekar att tidsfristen för när britterna måste lämna inte skjuts upp om förhandlingarna kommer igång senare än väntat.

– Vi vet inte när brexitsamtalen inleds. Vi vet när de måste vara klara. Gör ert bästa för att undvika att det inte blir någon uppgörelse på grund av att det inte blir några förhandlingar, twittrade Tusk.

Europaparlamentets representant i brexitförhandlingarna, den belgiske liberalen Guy Verhofstadt, skräder sin vana trogen inte orden.

– Ytterligare ett självmål, efter Cameron nu May, kommer att göra de redan komplexa förhandlingarna mer komplicerade, twittrade Verhofstadt.

På fredag eftermiddag träffar May enligt brittisk media drottning Elizabeth II för att begära att få mandat att bilda regering tillsammans med det nordirländska unionistiska nationalkonservativa partiet DUP.

Tidigare på fredagen sade Labourledaren Jeremy Corbyn att han är redo att bilda regering och uppmanar May att avgå.

– Jag anser det rätt tydligt vem som vunnit detta val. Vi är redo att tjäna dem som satt sin tillit till oss, sade Corbyn till BBC.

I nyvalet kollapsade EU-kritiska Ukip tappade närmare elva procentenheter jämfört med förra valet 2015. Även det skotska självständighetspartiet SNP backade kraftigt från 56 till 35 mandat.

Valdeltagandet på 68,7 procent var det högsta sedan 1997.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret