EU.s konkurrenskommissionär, den danska liberalen Margrethe Vestager.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Google får jättebot för konkurrensfusk

Nätjätten döms för att ha missbrukat sin dominerande ställning på internet och manipulerat sökresultat. Fler EU-böter kan vara på väg.

EU-kommissionen beslutade på tisdagen att dela ut den största boten någonsin till ett företag som bryter mot unionens konkurrensregler.

– Google har missbrukat sin marknadsdominans som sökmotor genom att främja sin egen prisjämförelsetjänst i sökresultaten och nedgraderat sina konkurrenter. Det Google gjort är olagligt under EU-regler, sade konkurrenskommissionär Margrethe Vestager på tisdagen.

Kommissionen slår fast att Googles sökmotor har en dominerande marknadsställning och att det amerikanska företaget genom detta inflytande ge sig själva fördelar för en annan tjänst – prisjämförelser vid nätshoppning.

Google har enligt kommissionen visat sina egna produkter högst upp i sökresultaten och konkurrenters längre ned – i genomsnitt först på fjärde söksidan. Detta har lett till mer än 90 procent färre klick på vissa konkurrenters produkter när Google införde systemet 2008.

– Google har allvarligt skadat konkurrens i prisjämförelsetjänster, sade Vestager.

Boten uppgår till motsvarande 23,6 miljarder kronor vilket är mer än dubbelt så mycket som det tidigare rekordet. Böterna går direkt in i EU-budgeten.

Google har 90 dagar på sig att ändra sitt upplägg så att alla prisjämförelsetjänster likabehandlas. Om företaget inte gör det riskerar det ytterligare böter om upp till fem procent av sin dagliga globala omsättning, detta gäller retroaktivt. Drabbade konkurrenter kan även begära ersättning i nationella domstolar om Google missar tidsfristen.

EU-kommissionen har två andra pågående granskningar mot Google – ett som handlar om det mobila operativsystemet Android och sökannonser. Enligt Vestager tyder preliminära resultat på att Google även där missbrukar sin ledande marknadsställning.