Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
President Emmanuel Macron har nu ett tydligt stöd i nationalförsamlingen. Arkivbild.

Liberal storseger i Frankrike

BRYSSEL 19 juni 2017

Den franske presidenten Emmanuel Macron får stöd för sin politik trots rekordlågt valdeltagande. Andelen valda kvinnor ökade markant.

Den franske liberale presidenten Emmanuel Macrons rörelse LREM fick tillsammans med den liberala koalitionspartnern MoDem vid söndagens avgörande parlamentsvalsomgång 350 av de 577 ledamöterna i nationalförsamlingen. Det motsvarar 60 procent.

Från europeiska ledare kom gratulationer in under söndagen. Bland annat EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Tysklands förbundskansler Angela Merkel passade på att gratta.

Näst störst blev konservative Les Républicains med 113 mandat, en minskning med 81 mandat jämfört med det förra parlamentsvalet 2012. Socialdemokratiska PS gjorde närmast ett katastrofval och föll från 280 ledamöter till 29.

Högerextrema Nationella fronten gick tydligt fram och fick åtta mandat jämfört med de två mandat partiet fick i förra valet. Partiledaren Marine Le Pen blev en av dem vilket väntas innebära att hon lämnar EU-parlamentet där hon i dag sitter.

I och med LREM:s policy med varannan kvinnornas ökade den kvinnliga representationen i nationalförsamlingen från 26 till 40 procent vilket gör att Frankrike kvalar in på plats 12 på listan över de parlament i världen med högst andel kvinnor.

Valdeltagandet på 42,6 procent var det lägsta i ett franskt parlamentsval sedan åtminstone andra världskriget.

En av de första stora frågorna Macron lovat att ta i ut med är en reformering av Frankrikes arbetsmarknad.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret