Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Flera brittiska politiker vill att Storbritanniens premiärminister Theresa May förhandlar fram ett mjukare brexit. Arkivbild.

Macron till May: EU-dörren är öppen

BRYSSEL 14 juni 2017

Flera brittiska röster höjs för ett mjukare brexit samtidigt som britterna välkomnas tillbaka om de ångrar sitt EU-utträde.

Frankrikes president Emmanuel Macron och Storbritanniens premiärminister Theresa May träffades på tisdagen i Paris. Macron sade att han respekterade det brittiska beslutet att lämna EU.

– Dörren står självklart fortfarande öppen så länge brexitförhandlingarna pågår, sade Macron som tillade att han hoppas att de förhandlingarna inleds så snart som möjligt.

Tidigare samma dag var även Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble inne på samma linje.

– Om [britterna] skulle ändra sig kommer de finna att dörren står öppen, sade Schäuble till Bloomberg men tillade att han inte trodde att det skulle vara så troligt.

Efter förra veckans valbakslag för premiärminister May har enligt uppgifter en politisk diskussion startat om att mildra effekterna av brexit. Det kan handla om att landet stannar kvar i EU:s tullunion eller går med på andra EU-samarbeten som regeringen tidigare motsatt sig. Enligt The Times förespråkar bland annat finansminister Philip Hammond detta.

Den förre brittiske premiärministern David Cameron som släppte fram folkomröstningen om brexit gjorde på tisdagen sitt första offentliga uttalande om läget. Han uppmanade Theresa May vid ett tal till affärsmän i Polen att lyssna på övriga partier.

– Jag tror att det kommer att bli ett tryck för ett mjukare brexit, sade Cameron, skriver Financial Times.

Även en av de ledande brexitförespråkarna, miljöminister Michael Gove, talar om att sträcka ut en hand till de britter som vill vara kvar i EU eller ha ett mindre abrupt utträde.

– Vi måste se till att de som röstade för att vara kvar deltar i samtalet om vad den bästa framtida uppgörelsen för Storbritannien är, sade Gove enligt tidningen.

May upplyste vid tisdagens Macronmöte att förhandlingarna som planerat kommer att börja i nästa veckan.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret