Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s säkerhetskommissionär Julian King.

Mer EU-pengar till att bekämpa cyberattacker

BRYSSEL 29 juni 2017

Efter den senaste tidens terror- och cyberattacker manar EU-kommissionen till fler åtgärder. Mer pengar satsas på att bekämpa cyberattacker och medlemsländerna ska lättare kunna hitta uppgifter om misstänkta terrorister.

– Vi har haft fem terroristattacker under lite mer än en månad i EU och samtidigt två stora globala cyberattacker, sade EU-kommissionär Julian King som ansvarar för EU:s så kallade säkerhetsunion, ett samlingsnamn för en rad åtgärder på EU-nivå som ska hjälpa medlemsländerna att förhindra terrorism och andra typer av säkerhetshot.

Kommissionen kommer ge motsvarande 105 miljoner kronor till 14 medlemsländer för att stärka deras försvar mot cyberattacker.

– Vårt nuvarande beroende av internet och uppkopplade apparater och teknologi är för närvarande större än vår förmåga att skydda oss. Vi måste göra något åt det, sade King som tillade att cyberattackerna riskerar att hota demokratiska processer.

Kommissionen föreslår även att EU:s olika databaser som hanteras av det så kallade eu-LISA med uppgifter som inresor i Schengen och viseringar ska centraliseras och göras mer driftskompatibla med varandra.

En sådan europeisk sökportal skulle göra det lättare för medlemsländerna att stämma av biometriska data, misstänktas identitet och få reda på tidigare brott hos personer i andra medlemsländer.

– Sammantaget tror jag att dessa åtgärder kommer sätta eu-LISA i centrum för vårt ambitiösa program för databaser, sade King.

I torsdagens paket ingår även förslag för att ytterligare bekämpa radikalisering på nätet. Kommissionen uppmanar medlemsländerna att bland annat inrätta enheter som ska behandla anmälningar mot terrorismrelaterat innehåll på internet.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret