Storbritanniens brexitminister David Davis och EU:s chefsförhandlare Michel Barnier inför måndagens förhandlingar.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Oförberedda britter inleder brexitförhandlingar

Det stora arbetet med att förhandla Storbritannien ut ur EU har inletts.

Nästan ett år efter den brittiska folkomröstningen om EU-medlemskapet inleds i dag måndag de formella förhandlingarna som ska ta landet ur unionen.

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier och hans brittiske motsvarighet David Davis träffas i Bryssel för att försöka enas om hur förhandlingarna ska gå till.

– Våra mål är tydligt. Vi måste först ta itu med de osäkerheter som orsakats av brexit. Jag hoppas att vi i dag kan identifiera prioriteringar och en tidtabell, sade Barnier.

EU-sidans viktigaste frågor är bland annat framtiden för EU-medborgare som bor i Storbritannien och britter i övriga EU, hur mycket Storbritannien är skyldigt EU och den nordirländska gränsen med Irland.

Brexitminister David Davis kallade Europa Storbritanniens närmaste allierade.

– Det är mer som enar än delar oss. Så även om vi otvetydligen har utmaningar framför oss kommer vi göra allt i vår makt för att se till att vi får en uppgörelse som fungerar i alla medborgares bästa intresse, sade Davis som lovade inleda förhandlingarna med en ”positiv och konstruktiv ton”.

Det brittiska målet med förhandlingarna är än så länge mindre konkret än EU-sidans och Davis sade sig vilja bygga ”ett starkt och speciellt partnerskap” med EU-länderna.

Eftersom den brittiska regeringen, utan majoritet i det brittiska parlamentet, ännu inte har något tydligt mandat i förhandlingarna väntas de första veckorna handla om att bygga förtroende och enas om hur förhandlingarna ska gå till.

– Det är tydligt att britterna inte är redo än och det är synd, sade en icke-namngiven högt uppsatt EU-kommissionstjänsteman till Politico.

EU har redan skickat en rad dokument över sina ståndpunkter medan Storbritannien inte tillhandahållit något än, enligt The Independent.

Barnier har tidigare pekat på att förhandlingarna måste vara klara under hösten 2018 för att alla medlemsländer och EU-parlamentet ska kunna godkänna så att Storbritannien kan lämna EU 29 mars 2019. Det ger förhandlarna runt 500 dagar på sig att nå enighet i en av det som beskrivs som världens mest komplicerade förhandlingar.

Michel Barnier ska senare i veckan återrapportera till, EU-ländernas stats- och regeringschefer.