Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Storbritanniens brexitminister David Davis och EU:s chefsförhandlare Michel Barnier inför måndagens förhandlingar.

Oförberedda britter inleder brexitförhandlingar

BRYSSEL 19 juni 2017

Det stora arbetet med att förhandla Storbritannien ut ur EU har inletts.

Nästan ett år efter den brittiska folkomröstningen om EU-medlemskapet inleds i dag måndag de formella förhandlingarna som ska ta landet ur unionen.

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier och hans brittiske motsvarighet David Davis träffas i Bryssel för att försöka enas om hur förhandlingarna ska gå till.

– Våra mål är tydligt. Vi måste först ta itu med de osäkerheter som orsakats av brexit. Jag hoppas att vi i dag kan identifiera prioriteringar och en tidtabell, sade Barnier.

EU-sidans viktigaste frågor är bland annat framtiden för EU-medborgare som bor i Storbritannien och britter i övriga EU, hur mycket Storbritannien är skyldigt EU och den nordirländska gränsen med Irland.

Brexitminister David Davis kallade Europa Storbritanniens närmaste allierade.

– Det är mer som enar än delar oss. Så även om vi otvetydligen har utmaningar framför oss kommer vi göra allt i vår makt för att se till att vi får en uppgörelse som fungerar i alla medborgares bästa intresse, sade Davis som lovade inleda förhandlingarna med en ”positiv och konstruktiv ton”.

Det brittiska målet med förhandlingarna är än så länge mindre konkret än EU-sidans och Davis sade sig vilja bygga ”ett starkt och speciellt partnerskap” med EU-länderna.

Eftersom den brittiska regeringen, utan majoritet i det brittiska parlamentet, ännu inte har något tydligt mandat i förhandlingarna väntas de första veckorna handla om att bygga förtroende och enas om hur förhandlingarna ska gå till.

– Det är tydligt att britterna inte är redo än och det är synd, sade en icke-namngiven högt uppsatt EU-kommissionstjänsteman till Politico.

EU har redan skickat en rad dokument över sina ståndpunkter medan Storbritannien inte tillhandahållit något än, enligt The Independent.

Barnier har tidigare pekat på att förhandlingarna måste vara klara under hösten 2018 för att alla medlemsländer och EU-parlamentet ska kunna godkänna så att Storbritannien kan lämna EU 29 mars 2019. Det ger förhandlarna runt 500 dagar på sig att nå enighet i en av det som beskrivs som världens mest komplicerade förhandlingar.

Michel Barnier ska senare i veckan återrapportera till, EU-ländernas stats- och regeringschefer.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret