Den amerikanske presidentens beslut "sporrar" EU. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Trumps kontroversiella klimatbeslut triggar EU

Den amerikanske presidentens beslut att överge klimatavtalet får EU att leta efter nya allierade.

USA:s president Donald Trump beslutade på torsdagskvällen att dra landet ur det internationella klimatavtalet från Paris som slöts 2015. EU-sidan kritiserar beslutet men lovar att hålla kvar vid avtalet.

– I dag är en ledsam dag för världssamfundet när en huvudaktör vänder ryggen till kampen mot klimatförändringar. EU beklagar djupt det ensidiga beslutet från Trump-förvaltningen att dra ur USA från Parisavtalet, sade EU:s klimatkommissionär Miguel Arias Cañete i ett uttalande på efter beslutet.

EU, som representerar alla medlemsländer i klimatfrågan, kommer nu att ”stärka sina befintliga partnerskap och söka nya allianser”.

– Dagens beslut har sporrat snarare än försvagat oss och detta vakuum kommer fyllas av ett nytt brett och övertygat ledarskap. Vi står på rätt sidan om historien, sade Arias Cañete.

Annons

En sådan tänkbar allians är Kina. I dag träffas ledare från EU och Kina i Bryssel och enligt flera mediauppgifter väntas de båda komma med ett uttalande om att intensifiera arbetet mot klimatförändringar. I en intervju strax innan Trumps besked sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att ”förhållandet med Kina blir allt mer viktigt”.

I en kommuniké bekräftar EU och Afrikanska unionen att de kommer fortsätta genomföra Parisavtalet.

Även andra europeiska ledare beklagar det amerikanska beslutet. Ledarna för Tyskland, Frankrike och Italien slår i ett gemensamt uttalande fast att avtalet inte kan förhandlas om vilket Trump krävt.

”[Vi] är av de fasta övertygelsen att Parisavtalet inte kan förhandlas om eftersom det utgör ett livsavgörande verktyg för vår planet, våra samhällen och våra ekonomer”, heter det i uttalandet.

Av FN:s 193 medlemsländer är nu tre inte med i klimatavtalet: USA, Syrien och Nicaragua.