Hoppa till artikelns andra spalt.

Tyskt ja till homoäktenskap

Tyskland blir det tolfte EU-landet att erkänna samkönade äktenskap.

I en omröstning i den tyska förbundsdagen på fredagen röstade 393 mot 226 ledamöter för att tillåta samkönade äktenskap.

”Detta är en historisk dag! Inte bara för lesbiska och bögar utan även för ett rättvisare och demokratiskare samhälle”, heter det i ett uttalande från den tyska organisationen LSVD som sedan 1990 arbetat för samkönade äktenskap i landet.

Enligt flera opinionsundersökningar är en klar majoritet av tyskarna för att låta homosexuella gifta sig.

Omröstningen blev till efter ett uttalande tidigare i veckan där förbundskansler Angela Merkel i damtidningen Brigitte sade att det var en samvetsfråga och hennes kristdemokratiska partikamrater inte längre behövde rösta efter partipiskan. Merkel har sedan länge varit motståndare till samkönade äktenskap och röstade nej på fredagen.

Debatten väcktes åter efter att Irland i maj 2015 röstade för att godkänna homoäktenskap.

När Merkels kristdemokrater och socialdemokratiska SPD efter förra parlamentsvalet 2013 i Tyskland enades om en bred koalitionsregering lovade socialdemokraterna inte att ta upp frågan under mandatperioden som löper ut i september.

Tyskland har sedan 2001 tillåtit registrerade partnerskap mellan samkönade personer. Med dagens tyska omröstning tillåter tolv EU-länder samkönade äktenskap, tio registrerade partnerskap medan sex medlemsländer har ingetdera.