Valstukad May lovar mer lyhördhet

Den brittiska premiärministern Theresa May lovar att lyssna mer på andra partier och näringslivet i brexitförhandlingarna.

På onsdagen läste den brittiska drottningen Elizabeth II upp premiärminister Theresa Mays regeringsförklaring för de kommande två åren. Stort fokus låg på brexit.

– Mina ministrar inställda på att arbeta med parlamentet, de regionala parlamenten, näringsliv och andra för att bygga största möjliga enighet om landets framtid utanför EU, sade drottningen å Mays vägnar.

Konservativa Tories valbakslag gör att May måste söka politiska allierade för att driva genom de åtta lagar som hon anser krävs i samband med brexit.

Från näringslivet välkomnas Mays löften om mer dialog.

– Denna välkomna ändring av tonen måste nu backas upp av tydlighet och handling, sade Carolyn Fairbairn från industriorganisationen CBI, till Reuters.

– Det måste till ett mycket närmare partnerskap med industrin om vi ska kunna undvika ekonomiskt kaos när vi lämnar EU, sade Terry Scuoler, VD för arbetsgivarorganisationen EEF.

I den efterföljande debatten i underhuset sade Theresa May enligt The Guardian att hon överväger att ge det skotska regionparlamentet rätt att rösta om den akt som ska göra om all EU-lagstiftning till brittisk i samband med utträdet. Det kan i praktiken ge skottarna större inflytande över brexitförhandlingarna, något de tidigare begärt.

På grund av den förlorade majoriteten har May dragit tillbaka en rad förslag som fanns i partiets valmanifest ur regeringsförklaringen. Bland annat saknas lagförslag om att återinföra rävjakt, ta bort fria skolluncher, fracking och utöka de så kallade grammar schools – ett slags läroverk som förbereder för högre utbildning. Även planerna på den amerikanske presidenten Donald Trumps statsbesök utelämnades.

I nästa vecka väntas parlamentet rösta om regeringsförklaringen.