Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU:s chefsförhandlare Michel Barnier ber britterna om brexitbesked.

EU till Storbritannien: Säg vad ni vill

BRYSSEL 12 juli 2017 | Brist på förtroende

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier ger den brittiska regeringen till måndag att tydliggöra vad den vill med brexitförhandlingarna. För att förhandlingarna ska gå framåt behöver Storbritannien dessutom skapa tillit.

På måndag i nästa vecka inleds den andra rundan i förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur EU. EU-sidan har redan offentliggjort sina ståndpunkter inför förhandlingarna inom nio områden och chefsförhandlare Michel Barnier uppmanade på onsdagen britterna att klargöra sina ståndpunkter.

– Vi måste få veta Storbritanniens position. Vi måste få veta var vi är eniga och var vi är oeniga så att vi kan förhandla på allvar, sade Barnier som uppmanade britterna att göra detta innan måndag i nästa vecka.

I första hand handlar det om Storbritanniens position i den heta frågan om hur mycket landet är skyldigt EU när det lämnar. Från brittiskt håll har det kommit uttalanden, bland annat från brexitminister David Davis, om att man ska leva upp till sina åtagande men utan att vara tydligare än så.

Men så sent som i går antydde utrikesminister Boris Johnson att EU kunde se sig om i månen efter en alltför stor summa. Barnier påpekade om att det handlar om att bygga förtroende.

– Hur bygger man en långsiktig relation med ett land om det inte finns någon tillit?

– Jag kan inte föreställa mig att ett framstående land som Storbritannien är ett land som inte tar ansvar för sina åtaganden, sade Barnier som tillade att förhandlingarna inte kan fortsätta om Storbritannien inte medger att landet har finansiella åtaganden gentemot EU.

Hittills har britterna publicerat ett ståndpunktsdokument inom de tre stora frågorna som ska behandlas innan framtida handelsavtal och relation med EU kan diskuteras. Det rör situationen för EU-medborgare i Storbritannien och brittiska medborgare i andra EU-länder efter utträdet.

Enligt Barnier är britternas ingångsposition mindre långtgående än EU:s.

– Det finns olika ambitioner och rätt många därtill, sade Barnier som pekade på att britter boende i exempelvis Spanien skulle få större rättigheter en en spanjor som bor i Storbritannien i det brittiska förslaget.

EU vill dessutom att EU-domstolen ska få rätt att avgöra om båda sidor följer det man kommer överens om, något som britterna hittills avvisat.

För Barnier är målet med nästa veckas förhandlingar att kunna slå fast på vilka områden EU och Storbritannien är enig och var man är oenig.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret