Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Storbritanniens premiärminister Theresa May. Arkivbild.

May ber om hjälp

BRYSSEL 11 juli 2017

Den brittiska premiärministern söker stöd hos oppositionen efter valnederlaget. Samtidigt anklagar utrikesminister Boris Johnson EU för att kräva landet på utsugarsummor.

För ett år sedan utsågs Theresa May till partiledare för konservativa Tories och därmed ny brittisk premiärminister. I dag tisdag höll hon sitt första större tal efter valnederlaget för en månad sedan. Hon beklagade valresultatet men underströk att hennes linje för landet står fast.

– Även om resultatet i förra månadens val inte blev vad jag önskade […] är jag övertygad om att den väg jag slog in på i det första talet […] den rätta, sade May.

Hon sträckte ut en hand till meningsmotståndare i parlamentet.

– Jag uppmanar de andra partierna i underhuset att presentera sina egna åsikter och ideér om hur vi ska hantera dessa utmaningar som land, sade May och bad dem bidra med och förbättra idéer.

På torsdag väntas regeringen lägga fram ett lagförslag om att göra om alla EU-lagar till brittiska vid utträdet, ett förslag som enligt The Guardian ”otvivelaktigt” kommer behöva stöd från oppositionen för att godkännas.

Andrew Gwynne från oppositionella socialdemokratiska Labour anklagade regeringen för att ha slut på idéer.

– Theresa May har äntligen sagt som det är och accepterat att regeringen helt har fått slut på idéer. Som en följd måste de be om lagförslag från Labour, sade Gwynne, rapporterar The Independent.

På tisdagen debatterade även utrikesminister Boris Johnson brexit i underhuset. En av frågorna som kom upp var Storbritanniens utträdesnota till EU när landet lämnar. Från EU-sidan finns ingen fastslagen summa men det spekuleras i att det kan röra sig om upp till motsvarande 960 miljarder kronor. Johnson var kritisk.

– Jag tycker att de summor jag sett dem föreslå att begära från detta land verkar vara utsugarsummor och jag anser att ”se sig om i månen efter dem” är ett helt lämpligt uttryck, sade Johnson med hänvisning till en fråga han fått under debatten om han avsåg be EU se sig om i månen efter en alltför hög summa.

Utrikesministern slog även fast att det ”inte finns någon plan” om EU och Storbritannien lämnar utträdesförhandlingarna. Han tillade dock att han trodde att risken att det inte blir någon uppgörelse var ”försvinnande liten”.

På måndag i nästa vecka inleds den andra förhandlingsrundan mellan brexitminister David Davis och EU:s chefsförhandlare Michel Barnier.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret