Ifrågasatt brexitlag möter starkt motstånd

Tunga oppositionspolitiker i Storbritannien varnar för att en ny brexitlag ställer parlamentet offside när EU-lag ska bli brittisk. Samtidigt demonstrerade tusentals britter mot brexit på lördagen.

Sent i kväll röstar det brittiska underhuset om en central lag inför att Storbritannien ska lämna EU. Lagen innebär att all nuvarande EU-lagstiftning automatiskt blir brittisk. I lagen ingår en klausul som innebär att regeringen kan ändra i lagarna utan parlamentets godkännande.

”Det är utan motstycke hur regeringen roffar åt sig makt. [Lagförslaget] är en skymf mot parlamentet och principen om att ta tillbaka kontroll.”, skriver oppositionella socialdemokratiska Labours brexittalesperson Keir Starmer, i en debattartikel i The Times på söndagen.

I praktiken innebär lagförslag att regeringen, som inte är i majoritet, kan ändra de EU-lagar som ska bli brittiska utan att genomgå den vanliga debatten och granskningen i parlamentet.

Brexitminister David Davis avvisar dock kritiken.

– Det är en fundamental feltolkning av parlamentet och vår demokratiska process. Lagförslaget innebär inte att man undviker granskning i parlamentet. En röst mot detta lagförslag är en röst för ett kaotiskt utträde ur EU, sade Davis i en debatt i parlamentet i förra veckan.

Labour kommer att rösta mot lagen men den konservativa regeringen väntas med stöd av nordirländska unionistiska DUP få igenom den.

Om lagen röstas genom natten till imorgon går den vidare till utskottsbehandling där parlamentarikerna kan föreslå förändringar och tillägg. Konservativa Tory väntas, enligt Bloomberg, försöka se till att partiet dominerar de viktigaste utskotten så att lagförslaget inte får några större förändringar.

Samtidigt har motståndet mot brexit höjts i landet. På lördagen demonstrerade, enligt arrangörerna, upp till 50 000 personer i London mot Storbritanniens EU-utträde, rapporterar BBC.

”Hjälp oss! Vi är fångar på en liten ö som tagits över av galningar”, hette det på ett av plakaten, skriver Yle.