Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ovisst med ny tysk regering

Att Tysklands nästa förbundskansler sannolikt heter Angela Merkel spås i de flesta opinionsundersökningar. Den stora frågan är med vilka hon ska regera – socialdemokraterna har tackat nej.

På söndag ska tyskarna välja fram en ny förbundsdag, landets federala underhus i parlamentet. Den kristdemokratiska förbundskanslern Angela Merkel spås få förtroende att leda landet under en fjärde mandatperiod. Den stora frågan är med vilka hennes kristdemokrater ska samregera. Tyskland har sedan 1960 letts av majoritetsregeringar. Men koalitionerna har formerat sig på många olika sätt.

Annons

Socialdemokratiska SPD har uteslutit ett nytt samarbete med kristdemokraterna som de samregerar med nu. Den föregående regeringen ingick liberala FDP och CDU/CSU. Tröskeln på fem procent gjorde att liberala FDP åkte ut vid förra parlamentsvalet 2013. Men de ser nu ut att åter ta sig in i förbundsdagen.

Tyskland har sett många olika regeringskoalitioner. I slutet av 1990-talet regerade SPD tillsammans med gröna och på 1970-talet samarbetade liberaler och socialdemokrater. I ett par tyska delstater samarbetar även kristdemokraterna med de gröna.