Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Frankrikes liberale president Emmanuel Macron. Arkivbild.

Så vill Macron skapa framtidens EU

BRYSSEL 27 september 2017 | ”EU är för svagt, långsamt och ineffektivt”

Den franske presidenten Emmanuel Macron har långtgående planer för EU och bjuder in likasinnade länder till framtidsplanering.

Efter den brittiska brexitfolkomröstningen förra året pågår i EU diskussioner om unionens framtid. Den franske presidenten Emmanuel Macron blev med ett tal på tisdagen den förste av stats- eller regeringscheferna i EU att lägga fram sin vision.

– Vi har glömt att försvara EU. Vi har glömt bort att lägga fram förslag för EU, sade liberalen Macron under sitt 100 minuter långa tal vid det prestigefyllda Sorbonneuniversitetet i Paris.

De franska förslagen är en blandning av nytt och gammalt. Många av dem mycket långtgående och ligger utanför vad fördraget beskriver som EU:s kompetens.

– Det EU som vi känner är för svagt, för långsamt, för ineffektivt. Men bara EU kan ge oss handlingskraft i världen mot dagens stora utmaningar.

Macron vill bland annat se reformer av EU:s jordbrukspolitik, gemensamma valsedlar i Europaparlamentsvalen, en finans- och koldioxidskatt och möjligheten att göra militärtjänstgöring i andra medlemsländer.

Fler förslag

På Macrons reformlista finns en rad nygamla förslag: en europeisk innovationsbyrå, fler studentutbyten, en europeisk koldioxidskatt, fördjupat försvarssamarbete, gemensam asylpolitik, ett mer omfattande samarbete mellan EU-länderna för att bekämpa terrorism.

Skatter ska bekosta

För att finansiera förslagen föreslås en europeisk skatt på finansiella transaktioner, en koldioxidskatt och tydligare beskattning av nätjättar som Google, Facebook och Amazon. Finansskatten vill Macron ska gå direkt till investeringar och bistånd till Afrika.

Ett EU i flera format

Macron förespråkar att de EU-länder som vill fördjupa samarbetet på ett område inte ska hindras av andra, det som kallas flerfarts-EU. Han vill sätta upp arbetsgrupper av länder som är intresserade av ett visst samarbete.

– Vi går mot en differentiering. Inget land ska kunna blockera dem som vill gå fram snabbare eller längre, sade Macron

Detta är något som väntas stöta på patrull i många nyare medlemsländer som befarar att de ska hamna i ett andra klassens EU-medlemskap.

Bjuder in ambitiösa EU-länder

Under de kommande veckorna vill Macron samla de länder och EU-institutioner som delar hans ambitioner. Gruppen ska fram till sommaren nästa år ta fram konkreta förslag, baserade på bland annat debatter som ska anordnas i medlemsländerna, på vad man vill och om dessa kräver eventuella fördragsändringar.

– Målet är att involvera alla medborgare i debatten och överläggningarna för att föra upp idéer, önskningar och klagomål, sade Macron om förslaget på debatter.

Välkomnas i Bryssel

– Ett mycket europeiskt tal av min vän Macron. EU behöver mod. Tack för ditt stöd för EU-institutionernas arbete, twittrade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Tyskland kan bli motsträvigt

Macron måste nu övertyga övriga EU-ledare och då i synnerhet Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Men en allians mellan Merkels kristdemokrater och liberala FDP, som motsatt sig många av Macrons tidigare förslag, kan göra det arbetet mycket svårt. Le Monde skriver att Macron tidigare ska ha sagt att ”om [Merkel] allierar sig med liberalerna är jag död”.

Tyska Süddeutsche Zeitung skriver i en analys att ”man i den tyska huvudstaden är övertygad om att Macrons reformförslag inte kommer att utlösa någon större glädje men väl en debatt.” Först i slutet av året, när en ny tysk regering är på plats och Macron drivit genom pensions- och utbildningsreformer, kan förslagen diskuteras, enligt tidningen som menar att skillnaderna mellan Berlin och Paris kan visa sig så stora att det kan behövas en förmedlare mellan dem två. En sådan förmedlare skulle EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker kunna vara, menar Süddeutsche Zeitung.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret