EU är på väg att skapa regler för att stoppa utländska investeringar.

EU är på väg att skapa regler för att stoppa utländska investeringar.

Bild: EU-kommissionen.

Utländska investeringar ska EU-kontrolleras

EU-kommissionen och EU-länderna ska få kontrollera och eventuellt stoppa utländska direktinvesteringar enligt ett kommande förslag. EU-parlamentariker Christofer Fjellner (M) är kritisk.

Imorgon torsdag ska EU-kommissionen lägga fram ett förslag om kontroll av utländska direktinvesteringar med hänsyn till unionens eller ett EU-lands säkerhet och den allmänna ordningen.

Frågan har drivits på av Frankrikes president Emmanuel Macron som vill infria vallöften om att skydda fransmännen mot globaliseringen och det är särskilt investeringar från Kina som oroar även om man inte pekar ut något land specifikt i kommissionens förslag.    

I ett utkast som Europaportalen har tagit del av står det att ”målet med lagförslaget är att etablera ett ramverk för medlemsländerna, och i vissa fall kommissionen, att granska utländska direktinvesteringar i EU”.

EU-länderna ska inte tvingas att granska investeringar från andra länder men de som vill ska få göra det. Kommissionen själv ska få granska investeringar som kan påverka ”projekt och program som är av intresse för unionen”.

I sitt årliga linjetal sade kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker på onsdagen att EU är för öppen och fri handel men man är inte naiv.

– Om ett utländskt statligt bolag vill köpa en europeisk hamn, delar av vår infrastruktur (på energiområdet) eller försvarsteknologi-företag ska det ske öppet med granskning och debatt”, sade Juncker.   

Ren protektionism

Europaparlamentariker Christofer Fjellner (M) som har handel som sin huvudfråga tycker att granskning av utländska investeringar är helt fel väg att gå.

– Utgångspunkten är fel. Europas fel är inte för mycket utländska och kinesiska investeringar, det är snarare för lite, säger han till Europaportalen.

Fjellner menar att det är ett populistiskt förslag ämnat att blidka sådana som Macron.  

I bästa fall är detta kostsamt. I värsta fall är det ren protektionism, säger han och påpekar att det redan idag finns möjligheter att granska och stoppa utländska investeringar med hänvisning till säkerheten.

Kommissionens förslag presenteras vid lunchtid imorgon av investeringskommissionären Jyrki Katainen tillsammans med förste vice ordförande Frans Timmermans och den svenska handelskommissionären Cecilia Malmström.