Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Spaniens premiärminister Mariano Rajoy. Arkivbild.

EU-kommissionen försvarar spanska regeringen

BRYSSEL 2 oktober 2017 | Katalonien vädjar till EU

Efter söndagens våldskantade omröstning om katalansk självständighet sätter EU-kommissionen sitt hopp till den spanska regeringen.

Efter att ha avhållit sig från att kommentera söndagens folkomröstning om ett självständigt Katalonien gjorde på måndagen EU-kommissionen ett uttalande.

”För EU-kommissionen är detta en intern fråga för Spanien som måste hanteras inom den spanska författningens ramar”, heter det där kommissionen kallar folkomröstningen olaglig – den spanska författningsdomstolen har tidigare dömt ut den.

Uttalandet kom efter att den katalanske regionledaren Carles Puigdemont riktat en appell till EU.

– Jag måste vädja direkt till Europa. Katalanerna har vunnit rätten att respekteras i Europa. EU kan inte längre titta åt sidan, sade Carles Puigdemont.

Kommissionen sätter sitt hopp till Spaniens premiärminister Mariano Rajoy att lösa krisen och att inleda en dialog.

”Vi litar på premiärminister Mariano Rajoy att hantera denna svåra process med respekt för den spanska författningen och de grundläggande rättigheter som finns inskrivna i den”, skriver kommissionen.

Rajoy sade under ett tal på söndagen att man ”gjort det som har måst göras”, skriver El País. Den katalanska regionregeringen avser dock gå vidare med självständighetsplanerna inom några dagar.

– Efter en dag av hopp och lidande har Kataloniens invånare vunnit rätten till att bilda en oberoende stat i form av en republik, sade Carles Puigdemont.

Men kommissionen slår fast att Katalonien även vid en laglig folkomröstning skulle finna sig utanför EU om det blev självständigt och alltså måste söka medlemskap på nytt, något som skulle kunna stoppas av Spanien eftersom utvidgning kräver enhällighet.

Söndagens folkomröstning såg ett röstdeltagande på runt 40 procent och en överväldigande majoritet, 90 procent, för att Katalonien ska lämna Spanien och bilda en egen republik.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret