EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Spaniens premiärminister Mariano Rajoy. Arkivbild.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Spaniens premiärminister Mariano Rajoy. Arkivbild.

Bild: EU

EU-kommissionen försvarar spanska regeringen

Efter söndagens våldskantade omröstning om katalansk självständighet sätter EU-kommissionen sitt hopp till den spanska regeringen.

Efter att ha avhållit sig från att kommentera söndagens folkomröstning om ett självständigt Katalonien gjorde på måndagen EU-kommissionen ett uttalande.

”För EU-kommissionen är detta en intern fråga för Spanien som måste hanteras inom den spanska författningens ramar”, heter det där kommissionen kallar folkomröstningen olaglig – den spanska författningsdomstolen har tidigare dömt ut den.

Uttalandet kom efter att den katalanske regionledaren Carles Puigdemont riktat en appell till EU.

– Jag måste vädja direkt till Europa. Katalanerna har vunnit rätten att respekteras i Europa. EU kan inte längre titta åt sidan, sade Carles Puigdemont.

Kommissionen sätter sitt hopp till Spaniens premiärminister Mariano Rajoy att lösa krisen och att inleda en dialog.

”Vi litar på premiärminister Mariano Rajoy att hantera denna svåra process med respekt för den spanska författningen och de grundläggande rättigheter som finns inskrivna i den”, skriver kommissionen.

Rajoy sade under ett tal på söndagen att man ”gjort det som har måst göras”, skriver El País. Den katalanska regionregeringen avser dock gå vidare med självständighetsplanerna inom några dagar.

– Efter en dag av hopp och lidande har Kataloniens invånare vunnit rätten till att bilda en oberoende stat i form av en republik, sade Carles Puigdemont.

Men kommissionen slår fast att Katalonien även vid en laglig folkomröstning skulle finna sig utanför EU om det blev självständigt och alltså måste söka medlemskap på nytt, något som skulle kunna stoppas av Spanien eftersom utvidgning kräver enhällighet.

Söndagens folkomröstning såg ett röstdeltagande på runt 40 procent och en överväldigande majoritet, 90 procent, för att Katalonien ska lämna Spanien och bilda en egen republik.