EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-kommissionen tar inte ställning vid brexitflytt

EU-kommissionen ligger lågt när kampen hårdnar om vilka länder som ska ta över två EU-myndigheter som i dag finns i  Storbritannien.

I lördags publicerade EU-kommissionen sin bedömning av de sammanlagt 21 EU-länder som tävlar om att få ta över Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, och Europeiska bankmyndigheten, EBA, som i dag ligger i Storbritannien. Sverige är med och tävlar om att få EMA till Stockholm men konkurrensen är benhård.

Kommissionens bedömning innehåller dock, mot svensk önskan, inte någon ranking av kandidaterna eller någon slutlista.

– Där står inte något av det som vi tycker är viktigast, nämligen miljön med Karolinska institutet och att vi har [Europeiska smittskyddsmyndigheten] där det skulle bli synergieffekter. För EU:s sak vore det väldigt bra att lägga det i Stockholm/Uppsala, sade EU-minister Ann Linde (S) efter ett möte med sina ministerkollegor i Bryssel i förra veckan då frågan diskuterades.

– Det är tufft. Alla slåss för sitt, sade Linde.

De anställda vid EMA har fått svara på en enkät huruvida de kan tänka sig att flytta till de 19 kandidaterna. Högst i rankingen hamnade Amsterdam dit fyra av fem kan tänka sig att flytta. Sämre ligger Stockholm till dit bara knappt hälften uppger sig vilja flytta. Det innebär enligt EMA att det skulle ta mellan fem och tio år att fullt återhämta sig från flytten om myndigheten hamnade i Stockholm. I de topprankade länder skulle det ta mellan två och tre år att nå full bemanning.

”Risken för patienterna är allvarlig på grund av förseningar till tillgången til mediciner och dålig säkerhetsövervakning”, heter det i EMA:s egen utvärdering.

Den 17 oktober ska EU-ministrarna diskutera frågan och 20 november ska de i en sluten omröstning välja vilka länder som får de två myndigheterna.