Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Debatt: Debatt: Göteborg kan bli startskottet för ett socialt EU

Per Hilmersson, TCO 25 oktober 2017 | Ta sociala frågor på allvar

Efter Göteborgstoppmötet har EU och medlemsländerna mycket att leva upp till. Inte minst EU-länderna måste på ett bättre sätt förhålla sig till arbetsmarknadens frågor och människors sociala rättigheter. Det skriver Per Hilmersson EU-chef på TCO och anger fyra förslag.

I måndags godkände EU:s arbetsmarknadsministrar förslaget till en europeisk pelare för sociala rättigheter. Pelaren består av 20 grundläggande principer och rättigheter som ska stödja medlemsländerna i att skapa väl fungerande och inkluderande arbetsmarknader och välfärdssystem. Den är inte rättsligt bindande vilket innebär att EU-länderna nu måste ta sitt ansvar i att leverera bättre sociala villkor för medborgarna. 

EU:s ekonomi utvecklas bättre än på många år. Men sviterna av krisåren är fortfarande påtagliga. Ojämlikheterna har ökat vilket försämrar möjligheterna till ekonomiska och sociala framsteg. Samtidigt innebär globalisering och teknologisk utveckling att arbetsmarknaden ständigt förändras. Dessa utmaningar är gemensamma för alla EU-länder.

Ger vägledning
En europeisk pelare för sociala rättigheter kan ge medlemsländerna vägledning i utformningen av den nationella arbetsmarknads- och välfärdspolitiken. Det skulle gynna en hållbar tillväxt, sysselsättning, konkurrens och social sammanhållning i hela Europa.

TCO välkomnar den sociala pelaren. Vi ser särskilt positivt på att jämställdhet, arbetskraftens omställningsförmåga och arbetsmarknadens parters roll lyfts fram. Pelaren är inte rättsligt bindande och överför ingen ytterligare makt över de sociala frågorna till EU-nivå.

EU har dock redan idag möjlighet att i lag fastställa miniminivåer på exempelvis arbetsmiljöområdet. Det stödjer vi. EU-reglerna ska dock fullt ut respektera nationella kollektivavtalsmodeller och medlemsländerna ska inte hindras från att införa bättre skydd för arbetstagarna.

Arbetsmarknad, utbildning och sociala trygghetssystem faller alltså i huvudsak under nationell kompetens. EU kan och bör inte lösa alla problem. Därför är det viktigt att vara tydlig med vem som bär ansvar för att pelarens principer efterlevs. Det nationella ägarskapet är avgörande.

EU ska stötta medlemsländerna
EU:s roll är att uppmuntra och främja medlemsländernas genomförande av pelaren, genom finansiering, samordning, utbyte av bästa praxis, riktmärken och uppföljning. TCO har en rad förslag för detta:

• Följ upp pelaren i den ekonomiska planeringsterminen.
EU samordnar medlemsländernas ekonomiska politik och finanspolitik genom den så kallade planeringsterminen, med fokus på strukturreformer och budgetbalans. EU-kommissionen har föreslagit en ”resultattavla” som ska mäta hur väl medlemsstaterna levererar på vissa av pelarens principer. Resultattavlan bör integreras i planeringsterminen och EU-kommissionen ge landsspecifika rekommendationer på de utvalda områdena.

• Stöd uppbyggnad av strukturer för partssamverkan.
En helt ny EU-fond för partssamverkan bör skapas, inom ramen för EU-budgeten. Syftet med fonden är uppbyggnad och utveckling av starka, oberoende och effektiva system för social dialog i de EU-länder där det behövs. Länder med väl fungerande partsmodeller, däribland Sverige, kan bidra med kunskap och goda exempel. Kommissionen bör också utse en särskild representant för social dialog, som bevakar uppbyggnad och utveckling av system för partssamverkan i berörda medlemsländer. Dessutom skulle en ny indikator kunna tillföras i planeringsterminen om de institutionella förutsättningarna för arbetsmarknadsrelationer på nationell nivå.

• Investera i system för omställning av arbetskraften.
När gamla jobb försvinner och nya jobb skapas måste EU:s medlemsstater   ha fungerande omställningssystem, som riktar sig mot både yrkesverksammas möjligheter till vidareutbildning och mot de som står utanför arbetsmarknaden. EU bör därför skapa en fond för medfinansiering av uppbyggnad av strukturer för sådana omställningssystem.

• Återställ balansen mellan ekonomiska friheter och fackliga rättigheter.
EU måste värna medlemsländernas olika partsmodeller och garantera fackliga fri- och rättigheter. På längre sikt bör balansen i EU:s fördrag mellan ekonomiska friheter på den inre marknaden och grundläggande fackliga rättigheter återställas genom införandet av ett socialt protokoll.

Det är hög tid för EU att ta de sociala frågorna på större allvar. Den sociala pelaren är ett steg i rätt riktning. Nu måste medlemsländerna ta sitt ansvar och leverera konkreta resultat för medborgarna. Pelaren kommer tillkännagivas gemensamt av Europaparlamentet, rådet och EU-kommissionen vid det sociala toppmötet i Göteborg den 17 november.

Ett möte som initierats av den svenska regeringen och där även TCO och övriga parter på den svenska arbetsmarknaden och på EU-nivå deltar för att visa upp goda exempel på partssamverkan.

Låt det bli startskottet för ett mer socialt hållbart och inkluderande Europa.

Per Hilmersson
Teamchef Europa och juridik
TCO

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret