Brexitförhandlarna David Davis och Michel Barnier på den senaste förhandlingsrundan i Bryssel. Arkivbild.

Brexitförhandlarna David Davis och Michel Barnier på den senaste förhandlingsrundan i Bryssel. Arkivbild.

Bild: EU

Inga Brexitsamtal - parterna förhandlar om förhandlingen

För att bryta dödläget i Brexitförhandlingarna vill Storbritannien ha mer flexibla samtal. Samtidigt klagar EU-sidan över att britterna hellre pratar form än innehåll. Inga nya möten är planerade.  

Brexitförhandlingarna befinner sig i limbo och det saknas datum för nästa förhandlingsrunda. Men på tisdagen ska EU och Storbritannien försöka enas om hur de fortsatta samtalen om Brexit ska gå till skriver Politico.

Storbritannien vill ändra det format som de och EU27 tidigare har enats om. Istället för en formell fyradagars mötesrunda per månad vill landet ha en enda lång pågående förhandling om utträdet ur EU. Syftet ska vara att bryta dödläget i diskussionerna så att man kommer framåt inför nästa EU-toppmöte i december.

På EU-sidan är uppges man vara frustrerad över att britterna hellre pratar om hur förhandlingarna ska gå till än sakinnehåll.  

Förhoppningen är sedan tidigare att parterna då ska ha nåt ”tillräckliga framsteg” vad gäller beloppet som Storbritannien ska betala EU för tidigare åtaganden innan de lämnar unionen, hur gränsen mellan Irland och Nordirland ska regleras samt EU-medborgares rättigheter i Storbritannien och brittiska medborgares i EU. Först då kan de börja diskutera den framtida relationen, inklusive ett frihandelsavtal, vilket är angeläget för Storbritannien.

EU-förhandlare träffar Brexitmotståndare

Samtidigt kommer det kritik över att EU:s chefsförhandlare, fransmannen Michel Barnier, träffat flera ledande Brexitmotståndare. På måndagen mötte han i Bryssel en trio pro-europeiska britter: liberalernas förre ledare Nick Clegg, före detta konservativa ministern Ken Clarke och Andrew Adonis från socialdemokratiska Labourpartiet.   

­– Alla som vill stoppa Brexit får träffa Barnier. Jag är trött på strömmen av EU-vänner som träffar mannen som ska förhandla om Brexit, sade en upprörd Nigel Farage i radiostationen LBC.

Den förre UKIP-ledaren och Brexitförespårkaren Farage har nu själv bett om ett möte med Barnier för att diskutera förhandlingarna.  

EU-kommissionens talesperson sade på tisdagen att Barniers dörr alltid står öppen och att han ska svara på Farage begäran.