Katalanska banker förbereder eventuell flytt vid självständighet.

Katalanska banker förbereder eventuell flytt vid självständighet.

Bild: Caixa Bank

Katalanska planer skrämmer banker

Spaniens finansminister varnar för allvarliga ekonomiska konsekvenser om Katalonien blir självständigt. Samtidigt uppges flera banker förbereda flytt från regionen. Men finansmarknaden verkar inte tror på självständighet.

– Kataloniens självständighet skulle vara förödande för det katalanska samhället, sade den konservative finansministern Luis de Guindos till Bloomberg TV på torsdagen.

Självstyre skulle enligt de Guindos drabba regionen hårt ekonomiskt då den inte bara skulle lämna Spanien utan också EU och euron.

I spansk press uppges nu också flera banker förbereda flytt från Katalonien inför ett möjligt utropande av självständighet i början av nästa vecka.

El País skriver att Banco Sabadell, landets femte största bank, har tillkallat ett extra styrelsemöte i eftermiddag för att godkänna en flytt av huvudkontoret från katalanska Sabadell till Alicante söder om Katalonien.    

Samtidigt förbereder landets tredje största och Kataloniens största bank Caixa en eventuell flytt till den spanska ögruppen Balearerna enligt El Mundo. Detta i syfte att skydda kunder och deras besparingar från den juridiska osäkerhet som skulle följa om Katalonien ensidigt utropade sig självständigt i strid med spansk lag.

Ingen medling

Sprickan mellan Kataloniens styre och centralregeringen i Madrid är avgrundsdjup sedan folkomröstningen 1 oktober. Enligt preliminära resultat röstade 90 procent för självständighet men bara runt 40 procent gick och röstade.

Regionens parlament träffas på måndag i samband med att det slutgiltiga resultatet i folkomröstningen meddelas. Därefter väntas någon form av självständighetsförklaring från den katalanska ledaren Carles Puigdemont.

Puigdemont sa dock i ett tal på onsdagen att han vill att en extern part medlar i konflikten med centralregeringen. De förslaget fick kalla handen i Madrid där man med stöd från domstolsväsendet klassat folkomröstningen som olaglig.

– Om herr Puigdemont vill prata eller förhandla eller skicka medlare så vet han mycket väl vad han först måste göra: uppfylla lagen, sa Spaniens premiärminister Mariano Rajoy i ett uttalande.

Spaniens författningsdomstol meddelade också på torsdag eftermiddag att den ställer in det katalanska parlamentets session på måndag i syfte att stoppa en självständighetsförklaring.

Små reaktioner på marknaden

Trots finansminister de Guindos varningar om att självständighet skulle vara ekonomiskt förödande har det varit ganska små reaktioner på marknaderna i Spanien. Börsen och räntan har påverkats måttligt.

Enligt Elisabet Kopelman, ekonom på SEB, har marknaden inte tagit höjd för självständighet eftersom det än så länge är osannolikt att det faktiskt blir av. Skulle Katalonien trots allt lyckas utropa sig självständigt och få acceptans för det kan det skapa större ekonomisk oro som också kan påverka Sverige. Till exempel genom att Riksbanken fortsätter att stimulera den svenska ekonomin.  

–  Då kan ECB (europeisk centralbanken) påverkas att fortsätta med sina obligationsköp vilket i sin tur kan påverka svenska riksbanken att fortsätta med sina stödköp av statspapper, säger Elisabet Kopelman till Europaportalen.