Kataloniens president kan utropa självständighet.

Kataloniens president kan utropa självständighet.

Bild: David Tubau

Spänt läge inför tal om självständigt Katalonien

Om Kataloniens ledare Carles Puigdemont utropar självständighet för regionen har regeringen i Madrid lovat göra ”vad som krävs” för att stoppa planerna.

Klockan sex i dag tisdag ska regionpresidenten Carles Puigdemont hålla tal i det katalanska parlamentet om ”det politiska läget” efter folkomröstningen. Ett tal som kan få stor påverkan på regionen och landet.

Puigdemont har lovat sina anhängare en självständighetsförklaring men han är under stor press. Dels riskerar han själv ett mångårigt fängelsestraff om han ensidigt utropar självständighet i strid mot den spanska författningen. Dels riskerar Katalonien förlora delar av det regionala självstyre man har idag.   

Madrid har redan tagit kontroll över Kataloniens finanser och polisväsende. Skulle regionpresidenten utropa självständighet kan centralregeringen införa direktstyre från huvudstaden med hänvisning till paragrafer i konstitutionen som aldrig tidigare har använts.

Landets regeringen kan också utlysa nyval. Frågan är dock vem det skulle gynna. Carles Puigdemonts parti har idag knapp majoritet i det regionala parlamentet. Om Madrid bestämmer sig för att köra över Katalonien och utlysa nyval finns risken att de separatistiska strömningarna stärks.

Samtidigt finns det interna det splittringar Katalonien som Puigdemont måste förhålla sig till. Barcelonas borgmästare har inför kvällens tal uppmanat honom att inte riskera den sociala sammanhållningen. Puigdemonts föregångare, Artur Mas, har i Financial Times varnat för att Katalonien inte är redo att stå på egna ben.  

Frågan delar också vanliga katalaner. Många har demonstrerat för självständighet men i helgen samlades 350 000 människor i Barcelona för ett enat Spanien.

Medling inte aktuellt

Puigdemont har de senaste dagarna efterfrågat förhandlingar och flera externa parter, som Schweiz och FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan, har också erbjudit sig att medla.

Regeringen i Madrid säger nej. Innan samtal mellan parterna kan bli aktuella måste Katalonien släppa alla planer på självständighet eftersom det går stick i stäv med landets lagar och regler.

Det är inte en fråga om självständighet. Det är fråga om ett uppror, en attack mot den spanska författningen från en radikal och oansvarig regering, sade finansminister Luis de Guindos på ett EU-möte under tisdagen.

de Guindos tillade att hans europeiska kollegor ha gett sitt stöd till den spanska regeringen.

Inom EU ser man det hela som en intern spansk angelägenhet. Få länder har dock uttryckligen uttalat sig för eller emot självständighet. Frankrike är undantaget där EU-ministern igår sa att man inte kommer erkänna Katalonien som en självständig stat.

Symbolisk deklaration

Det har pratats om att Puigdemont skulle kunna lösa dödläget och i viss mån rädda sin politiska heder genom göra ett mer symboliskt uttalande där han bekräftar resultatet i folkomröstningen och dess giltighet utan att formellt deklarera självständighet.

I katalansk TV bäddade man möjligen för ett sådant mjukare uttalande tidigare i veckan. I en förhandsvisning av ett reportage sa Puigdemont först att lagen om folkomröstning föreskriver en självständighetsförklaring baserat på resultatet. I den slutgiltiga versionen av inslaget klipptes det uttalandet bort.