Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen var besviken på Sverige efter omröstning.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Danmark rasar mot Sverige: Ni svek oss

Sverige svek Danmark menar danska ministrar efter att landet i en omröstning missat möjligheten att lägga vantarna på EU:s läkemedelsmyndighet EMA. Sveriges EU-minister vill inte säga hur hon röstade i frågan då det kan skada relationen med andra länder.

– Jag får säga att jag är besviken på svenskarna, svenskarna svek [oss] idag, sade Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen på måndagskvällen.

Uttalandet kom sedan ministrarna just hade beslutat att flytta EU:s läkemedelsmyndighet EMA till Amsterdam och bankmyndighet EBA till Paris. Båda myndigheterna ligger idag i Storbritannien och de måste omlokaliseras i samband med brexit.

Danmark tävlade liksom Sverige om läkemedelsmyndigheten EMA. Beslutet skedde genom omröstning i flera steg och när det stod klart att Stockholm inte gått vidare röstade Sveriges EU-minister Ann Linde (S) inte på Köpenhamn enligt den danska ministern som beskrev det som ett överraskande svek.  

Utrikesminister liberalen Anders Samuelsen och även Danmarks hälsominister liberalen Ellen Trane Nørby menade att om EMA hade hamnat i Köpenhamn hade det också gynnat Malmöregionen. Det är en stor EU-myndighet som inte bara sysselsätter nästan 1 000 anställda utan också tar emot tusentals besökare varje år vilka behöver nyttja hotell i regionen.

Samelsen uteslöt inte att det kan komma att påverka relationen till Sverige framöver.

Linde säger inte hur hon röstat

Ann Linde tyckte att den danska ministerns uttalande om Sverige var olyckligt. Linde menade att han inte alls kunde veta hur Sverige röstade då omröstningen var hemlig och all dokumentation kring den förstördes efteråt.

– Det var en hemlig omröstning. Om jag avslöjar vilka vi har röstat på och inte röstat på så kan det vara dåligt för relationen till andra länder, sade Ann Linde samtidigt som hon betonade att Sverige och Danmark kommer ha en fortsatt utmärkt relation även i framtiden.  

Ann Linde duckade sedan frågorna om det inte hade varit bättre för Sverige rent ekonomiskt om myndigheten hade hamnat i Köpenhamn istället för Amsterdam.  

– Jag tror att Amsterdam kommer göra ett bra jobb som värd för myndigheten, sade Ann Linde.