Statsminister Stefan Löfven och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker vill att medlemsländerna nu går från ord till handing.

Bild: Ninni Andersson

Hoppa till artikelns andra spalt.

Löfven och Juncker kräver resultat efter Göteborgsmöte

EU-kommissionen och den svenska regeringen vill gå från ord till handling efter det sociala toppmötet i Göteborg.

I mötesslutsatserna från Göteborgstoppmötet som har tagits fram av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och statsminister Stefan Löfven (S) uppmanas EU-länderna att snabbt enas om nya regler och initiativ för arbetstagare, däribland utstationering och balans mellan arbetsliv och privatliv.

– Nu krävs det resultat, sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i samband med att slutsatserna för det sociala toppmötet i Göteborg presenterades på tisdagen.  

På mötet enades man om den sociala pelaren - 20 riktlinjer för alla EU-länder som syftade till att förbättra arbetsvillkoren och stärka EU-medborgarnas sociala rättigheter. Krafttag krävs nu enligt kommissionen för att genomföra de 20 punkterna, förbättra anställningsvillkor och arbetsförhållanden, ge bättre tillgång till arbetsmarknaden och öka antalet kvinnor och män i sysselsättning.

– Det är dags för ett socialt EU. Vi behöver förbättra människornas arbets- och levnadsvillkor och samtidigt öka vår konkurrenskraft i en global ekonomi, sade statsminister Stefan Löfven (S) i ett uttalande när slutsatserna presenterades.

Tas upp på toppmöte

Det främsta redskapet för att driva igenom de sociala frågorna i EU blir kommissionens årliga och frivilliga rekommendationer till medlemsländerna om deras ekonomiska politik inom det som kallas den ekonomiska planeringsterminen.

Men de fem sidorna som utgör mötesslutsatserna från Göteborg ska också fungera som underlag för fortsatta diskussioner när EU:s stats- och regeringschefer träffas på ett nytt toppmöte i mitten av december.