Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Statsminister Stefan Löfven och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker vill att medlemsländerna nu går från ord till handing.

Löfven och Juncker kräver resultat efter Göteborgsmöte

BRYSSEL 29 november 2017

EU-kommissionen och den svenska regeringen vill gå från ord till handling efter det sociala toppmötet i Göteborg.

I mötesslutsatserna från Göteborgstoppmötet som har tagits fram av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och statsminister Stefan Löfven (S) uppmanas EU-länderna att snabbt enas om nya regler och initiativ för arbetstagare, däribland utstationering och balans mellan arbetsliv och privatliv.

– Nu krävs det resultat, sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i samband med att slutsatserna för det sociala toppmötet i Göteborg presenterades på tisdagen.  

På mötet enades man om den sociala pelaren - 20 riktlinjer för alla EU-länder som syftade till att förbättra arbetsvillkoren och stärka EU-medborgarnas sociala rättigheter. Krafttag krävs nu enligt kommissionen för att genomföra de 20 punkterna, förbättra anställningsvillkor och arbetsförhållanden, ge bättre tillgång till arbetsmarknaden och öka antalet kvinnor och män i sysselsättning.

– Det är dags för ett socialt EU. Vi behöver förbättra människornas arbets- och levnadsvillkor och samtidigt öka vår konkurrenskraft i en global ekonomi, sade statsminister Stefan Löfven (S) i ett uttalande när slutsatserna presenterades.

Tas upp på toppmöte

Det främsta redskapet för att driva igenom de sociala frågorna i EU blir kommissionens årliga och frivilliga rekommendationer till medlemsländerna om deras ekonomiska politik inom det som kallas den ekonomiska planeringsterminen.

Men de fem sidorna som utgör mötesslutsatserna från Göteborg ska också fungera som underlag för fortsatta diskussioner när EU:s stats- och regeringschefer träffas på ett nytt toppmöte i mitten av december.

Andreas Liljeheden
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
@AndreasBxl
Andreas Liljeheden
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
@AndreasBxl
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret