EU:s jämställdhetskommissionär Věra Jourová.

EU:s jämställdhetskommissionär Věra Jourová.

Bild: EU

Nya EU-lösningar på ojämställdhet

EU-kommissionen lägger fram en plan för att öka jämställdheten och efterlyser samtidigt nya sätt att minska klyftorna.

– Kvinnor är fortfarande underrepresenterade på arbetsmarknader och på beslutsfattande positioner, både i näringslivet och i politiken, sade EU:s jämställdhetskommissionär Věra Jourová när hon på måndagen lade fram en ny handlingsplan för 2018-2019 som ska hjälpa till minska skillnader mellan kvinnor och män.

Hon pekade på att kvinnor i dag i genomsnitt tjänar 16 procent mindre än män och att kvinnors pensioner är 36 procent lägre än mäns. Hon menar att inte tillräckligt gjorts för att minska denna skillnad.

I bolagsstyrelser är endast runt var femte ledamot kvinna och fem procent av vd:ar, enligt Jourová som uppmanar medlemsländerna att göra mer för att ändra detta och även få in fler kvinnor i politiken.

– Vi har inte sett några större framsteg under de senaste tio åren, sade Jourová som samtidigt efterlyste nya lösningar och förslag för att öka jämställdheten.