Annons

Socialdemokratiska EU-parlamentarikerna Maria João Rodrigues och Udo Bullman vill se nya lagar och att mer EU-pengar satsas på den sociala pelaren.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sociala EU-frågor splittrar socialdemokrater

Svenska socialdemokrater försäkrar att de sociala mål som man ska anta på dagens toppmöte i Göteborg inte kommer leda till ökat EU-styre. Men de europeiska partikollegorna i Bryssel pratar om nya lagar och om att ta mer pengar från EU:s budget.

På dagens EU-toppmöte i Göteborg ska man anta den så kallade sociala pelaren – 20 mål med siktet inställt på bättre arbetsvillkor och ökade sociala rättigheter för unionens medborgare.

Den svenska regeringen ser det som en stor framgång att sociala frågor nu skjuts högre upp på EU:s agenda. Regeringen har också gång efter annan försäkrat att det inte handlar om att skapa ny europeisk lagstiftning i sociala frågor.

– Det [EU-lagstiftning] är inte rätt sätt att jobba på, säger EU-minister Ann Linde till Europaportalen på fredagen.

Men från ledande europeiska partikollegor har det kommit andra uttalanden.

– Antagandet [av sociala pelaren] är bara ett första steg. Det måste nu snabbt omsättas i lagstiftning, konkreta åtgärder och ges finansiella resurser, sade Maria João Rodrigues, portugisisk socialdemokrat som ansvarar för frågan om den sociala pelaren i EU-parlamentet i onsdags.  

Samtidigt ville tysken Udo Bullman som är ledamot i parlamentets ekonomiutskott avsätta delar av den framtida EU-budgeten för att nå de sociala målen.

– Den sociala pelaren kommer inte ge stabilitet om vi inte ger den ekonomiskt stöd från flerårsbudgeten 2020-2026, sade Bullman.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) håller inte med sina europeiska partikollegor.

– Det är ett misstag och tro att man från Bryssel kan vända utvecklingen och få förbättrade levnads- och arbetsvillkor. Det måste medlemsländerna ta huvudansvaret för, säger hon till Europaportalen på toppmötet

Högerkritik: hotar den svenska modellen

De moderata europaparlamentarikerna  har dock tagit fasta på vad de europeiska socialdemokraterna har sagt och de är kritiska. De ser en risk att de 20 målen kommer leda till just ökat EU-styre och att det skulle vara som ett hot mot den svenska modellen där arbetsmarknadens parter gör upp om villkor och löner sinsemellan utan politisk inblandning.

– Med toppmötet är risken stor att Stefan Löfven har satt en boll i rörelse som Sverige inte kommer kunna stoppa. Det enda vi vet säkert är att det inte är den svenska modellen som blir resultatet av kompromissandet i Bryssel, säger europaparlamentariker Christofer Fjellner (M) till Europaportalen.

Kollegan Gunnar Hökmark (M) kallar i sin tur regeringens agerande för ett magplask. ”Kanske ett av de större självmålen i svensk Europa- och utrikespolitik”, skriver Hökmark på sin blogg.