Senast uppdaterad: 30 november 2022
Mer fakta
Mest lästa artiklar i ämnet
Artiklar i ämnet
Optimism i EU – överenskommelse om migrationspaket nära
Slutförhandlingarna mellan EU-parlamentet och medlemsländerna om unionens nya asyl- och migrationspaket är i en intensiv fas. Från flera håll finns en tydlig förhoppning om att de snart kan enas. – Jag är faktiskt ganska hoppfull, säger Sveriges migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).
Ylva Johansson: Vi har aldrig varit så nära att enas om migrationen
Få EU-kommissionärer i Bryssel har kritiserats så hårt som Sveriges Ylva Johansson. Hon är i rejält blåsväder för sitt förslag att skanna digital kommunikation för att stoppa pedofiler. Däremot ser den nya migrationspakten ut att bli en fjäder i hatten för henne. – Vi har aldrig varit så här nära en uppgörelse, säger hon i en intervju med DN.
Kommissionär Ylva Johansson om framtiden: Geopolitiken blir viktigast
Ylva Johansson är inne på sitt troligen sista år i rollen som Sveriges EU-kommissionär och hoppas att nästa kommission lägger mer fokus på de stora frågorna och mindre på lagstiftningsarbetet.
EU-kommissionär manar länderna hålla gränserna öppna
Frankrike, Slovenien och Italien har i veckan meddelat att man inför tillfälliga gränskontroller mot andra Schengenländer. Polen, Tjeckien och Slovakien införde i förra veckan kontroller. Sverige, Österrike, Tyskland, Danmark har sedan lång tid tillbaka infört kontroller. EU:s inrikes- och migrationskommissionär Ylva Johansson pekade på torsdagen på sådana tillfälliga kontroller kan göras men uppmanade länderna att söka andra lösningar såsom riktade åtgärder istället för kontroller.
– Vi vill se mer polissamarbete, mer gemensamma insatser och mindre att stoppa personer, sade Ylva Johansson som tillade att hon ser vissa positiva tecken på att Schengenländerna numer samarbetar tätare och använder nya metoder i syfte att kunna hålla gränserna öppna.
Efter terrordåd – EU-länder vill se snabbare och fler avvisningar
Efter senaste terroristattackerna i Belgien och Frankrike diskuterar EU möjligheter att snabbare avvisa personer som inte får vistas i medlemsländerna.
Ylva Johansson krävs på svar om lobbyister kring kontroversiell barnporrlag
EU-parlamentets inrikesutskott ber kommissionär Ylva Johansson förklara sig efter medieavslöjanden om misstänkta intressekonflikter och att lobbyistorganisationer fått alltför stort inflytande över hennes förslag om nätskanning i jakten på barnporr.
Möjligt genombrott för EU:s nya migrationspakt
EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson är optimistisk om att sista pusselbiten i unionens nya asyl- och migrationspolitik nu kan komma på plats efter att Tyskland signalerat att man är redo dra tillbaka sin blockering.
Polen svarar i visumskandal – kommissionen ger bakläxa
EU-kommissionär Ylva Johansson krävde i veckan den polska regeringen på svar efter anklagelser om att polska ambassader och konsulat delat ut Schengenvisum i utbyte mot mutor. Kommissionen har nu fått ett svar.
– Vi anser att svaret inte besvarar kommissionärens alla frågor till fylles, sade en talesperson för EU-kommissionen på fredagen.
Den polska regeringen har till den 3 oktober på sig att svara på alla de elva frågorna.
Polen krävs på svar i mutskandal med EU-visum
Polska ambassader misstänks ha delat ut visum i utbyte mot mutor. Nu kräver EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson svar eftersom ett polskt visum också ger tillträde till andra länder i Schengensamarbetet.
EU-politiker protesterar mot svenskt angiveriförslag
Ett 30-tal Europaparlamentariker från den vänstra politikhalvan uppmanar EU-kommissionär Ylva Johansson i ett öppet brev att titta närmare på den svenska regeringens försök att på något sätt införa en obligatorisk anmälningsplikt för offentliganställda som misstänker att en person kan vara illegal i landet.
“Att tvinga offentliga tjänstemän, som lärare, vårdpersonal och socialarbetare att anmäla papperslösa till polisen vore ett brott mot de mänskliga rättigheterna, barnkonventionen och Europeiska unionens stadga om grundläggande rättigheter,” skriver de i brevet och fortsätter: “Den här typen av lagar tillhör auktoritära och autokratiska system och har ingen plats i demokratiska välfärdssamhällen.”
Frågan om att införa en svensk angiverilag utreds på uppdrag av regeringen och utredaren ska lämna ett delbetänkande i januari och ett slutbetänkande i september nästa år.