Förhandling i EU-domstolen i Luxemburg. Arkivbild.

Bild: EU-domstolen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Flyktingvägrande länder stäms i EU-domstolen

EU-kommissionen drar Polen, Ungern och Tjeckien inför EU-domstolen för att de vägrar ta emot flyktingar.

I juni inledde EU-kommissionen ett så kallat överträdelseförfarande mot de tre länderna för att de inte gjort tillräckligt för att ta emot flyktingar från Italien och Grekland inom det tillfälliga omfördelningsprogrammet från 2015.

EU-kommissionen nu slagit fast att svaren från Polens, Ungerns och Tjeckiens regeringar i frågan är otillräckliga och drar dem därmed inför EU-domstolen där om de döms riskerar böter.

– De har inte gett några indikationer att de kommer att respektera de rättsliga åtaganden och bidra till att visa solidaritet med Italien och Grekland, sade förste vice kommissionsordförande Frans Timmermans på torsdagen.