Annons

EU:s konkurrenskommissionär, den danska liberalen Margrethe Vestager. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

IKEA:s skatteupplägg granskas av EU

EU-kommissionen misstänker att Ikea tack vare ett skatteupplägg i Nederländerna undkommit att betala sin rättmätiga skatt.

EU-kommissionen meddelade på måndagen att man inlett en undersökning av Nederländernas skattemässiga behandling av Inter IKEA, en av de två koncerner som driver möbelföretaget IKEA:s affärsverksamhet. Kommissionen befarar att upplägget kan ha medfört att Inter IKEA kunnat betala lägre skatt och fått en orättvis fördel i förhållande till andra företag.

– Alla företag, stora eller små, oavsett om de är multinationella eller inte, bör betala sin rättmätiga andel av skatterna, sade EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i ett uttalande.

Inter IKEA äger bolagets varumärke som de hyr ut i en franschisemodell. De äger inte de faktiska butikerna. Inter IKEA betala i sin tur en licensavgift till ett annat bolag inom IKEA-koncernen baserat i Luxemburg där bolaget inte betalade något skatt fram till 2011.     

Om IKEA fälls måste företaget betala tillbaka den skatt som det från början skulle ha gjort. Tidigare har bland annat Apple fällts och tvingades då betala tillbaka motsvarande 130 miljarder kronor till Irland.