Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s konkurrenskommissionär, den danska liberalen Margrethe Vestager. Arkivbild.

IKEA:s skatteupplägg granskas av EU

BRYSSEL 18 december 2017

EU-kommissionen misstänker att Ikea tack vare ett skatteupplägg i Nederländerna undkommit att betala sin rättmätiga skatt.

EU-kommissionen meddelade på måndagen att man inlett en undersökning av Nederländernas skattemässiga behandling av Inter IKEA, en av de två koncerner som driver möbelföretaget IKEA:s affärsverksamhet. Kommissionen befarar att upplägget kan ha medfört att Inter IKEA kunnat betala lägre skatt och fått en orättvis fördel i förhållande till andra företag.

– Alla företag, stora eller små, oavsett om de är multinationella eller inte, bör betala sin rättmätiga andel av skatterna, sade EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i ett uttalande.

Inter IKEA äger bolagets varumärke som de hyr ut i en franschisemodell. De äger inte de faktiska butikerna. Inter IKEA betala i sin tur en licensavgift till ett annat bolag inom IKEA-koncernen baserat i Luxemburg där bolaget inte betalade något skatt fram till 2011.     

Om IKEA fälls måste företaget betala tillbaka den skatt som det från början skulle ha gjort. Tidigare har bland annat Apple fällts och tvingades då betala tillbaka motsvarande 130 miljarder kronor till Irland.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret