Inför varje EU-toppmöte söker statsminister Stefan Löfven stöd för regeringens politik i riksdagens EU-nämnden. Arkivbild.

Bild: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Löfven vill ha starkt samarbete med Storbritannien

Sverige driver på för att EU och Storbritannien ska ha ett nära framtida samarbete. Samtidigt är upprördheten i riksdagen stor mot rådsordförande Tusks migrationsförslag inför EU-toppmötet.

Statsminister Stefan Löfven (S) förankrade på onsdagseftermiddagen regeringens ståndpunkter i riksdagens EU-nämnd inför veckans EU-toppmöte i Bryssel.

En av huvudfrågorna på toppmötet är brexit och nästa fas i förhandlingarna. Löfven uppmanades av flera riksdagsledamöter att driva på för ett nära framtida samarbete mellan EU och Storbritannien.

– Det är av största vikt att EU får ett avtal med Storbritannien som blir så bra som det går. Britterna har satt sig i en svår situation men det är viktigt att de framtida relationerna med Sverige och unionen är så bra som möjligt, sade Maria Plass (M).

– Sverige bör inom EU27 tillhöra den aktiva grupp som ser till att EU är så konstruktivt som möjligt i dessa förhandlingar, sade Plass som fick medhåll av Centerns Eskil Erlandsson.

Statsminister Stefan Löfven bekräftade att regeringen redan är med i en sådan grupp av länder.

– Sverige är en av de parter som driver på för ett brett och starkt samarbete med Storbritannien också i framtiden, sade Löfven.

Kritik mot Tusks migrationsförslag

Flera ledamöter instämde också i den senaste kritiken mot Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och hans idé om att överväga att slopa förslaget på obligatorisk omfördelning av flyktingar mellan medlemsländerna.

– Tusks uttalande är under all kritik. Här har man en rådsordförande som går ut och skjuter en del medlemsländer i ryggen och försöker sänka hela tanken på ett gemensamt ansvar i flyktingpolitiken, sade Jonas Sjöstedt.

Statsminister Stefan Löfven kallade Tusks ansats för felaktig.

– Det är en trovärdighetsfråga för EU att vi faktiskt får till ett system som är både hållbart och rättvist, sade Stefan Löfven.