Annons

Le Pen öppnar för namnbyte

Franska högerextrema nationella fronten överväger att byta namn för att locka till framtida regeringssamarbeten.

Ledaren för det franska nationalistiska och högerextrema partiet Nationella fronten, Marine Le Pen, förespråkar ett namnbyte.

– Om vi förändrar Nationella fronten i dag måste vi också ändra namnet, sade Le Pen vid en presskonferens på söndagen i samband med hennes pågående turné genom Frankrike för att omskapa partiet efter presidentvalsförlusten mot Emmanuel Macron i fjol, skriver Le Monde.

Syftet med ett eventuellt namnbyte är att underlätta för framtida regeringssamarbeten och kunna bilda allianser med andra partier.

– Vi har blivit ett oppositionsparti efter att ha varit ett protestparti. Vi måste nu bli ett regeringsparti. Detta kräver risktagande och inte bara ett förvaltande av erfarenheterna, sade Le Pen som pekade på framgångar för nationalistiska partier i Polen, Ungern och Österrike.

En opinionsundersökning bland partimedlemmar genomförd i november i fjol  visar dock att hela 80 procent är mot ett namnbyte, rapporterar radio RTL. Marine Le Pen själv kallade sonderingen för ”fake news” och hänvisade till en internundersökning där resultatet varit det motsatta.

– [Partimedlemmarna] är i majoritet för ett namnbyte, sade Le Pen.

Vid partikongressen 10-11 mars väntas medlemmar få ta ställning till ett eventuellt namnbyte och vilket namn detta i sådana fall skulle bli.