Utrikesminister Margot Wallström (S). Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Utrikesminister Wallström: Sveriges exempel avskräcker

EU-ländernas utrikesministrar nappar inte på president Mahmoud Abbas uppmaning att erkänna Palestina. En självkritisk utrikesminister Wallström tror att Israels motreaktion på de svenska erkännandet verka avhållande på andra EU-länder.

Palestinas president Mahmoud Abbas besöker i dag måndag Bryssel för ett möte med medlemsländernas utrikesministrar till följd av den amerikanske presidenten Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som israelisk huvudstad.

– Vi uppmanar EU-länderna att snabbt erkänna staten Palestina. Detta skulle uppmuntra palestinierna att fortsätta hoppas på fred [och] öppna dörrarna till fred, sade Mahmoud Abbas innan mötet.

Men på väg in på mötet nappade ingen utrikesminister på Abbas begäran. Sverige är ett av få EU-länder som erkänt Palestina, vilket skedde 2014, och utrikesminister Margot Wallström (S) tror att den israeliska motreaktionen då kan verka avhållande.

– Jag tror vi tjänat som ett sorts avskräckande exempel från Israels sida, man har markerat gentemot oss och det kanske har påverkat någon, sade Wallström innan mötet.

EU:s och dess medlemsländers hållning i konflikten är att arbeta för en tvåstatslösning, något som underströks av nästan alla utrikesministrarna på måndagsmorgonen.

– Vi fortsätter att tro att den enda pragmatiska och realistiska lösningen för Jerusalem måste komma genom direkta förhandlingar och det måste bli huvudstad i två stater, sade EU:s utrikeschef Federica Mogherini och fick stöd av Tysklands EU-minister Michael Roth.

– Fredsprocessen i Mellanöstern befinner sig i ett mycket svårt läge. Det är nu av högsta vikt att EU pratar med en röst efter de svåra samtalen med USA, sade Roth.

Margon Wallström tror att Trumps beslut om att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad kan få EU att hålla samman mer.

– Det har märkts mer på sistone att det varit svårt att flytta fram positionerna. Men jag tror att eftersom USA haft en så extrem hållning så har det också fått medlemsländerna i EU att hålla ihop bättre, sade Wallström.

Sverige erkände 2014 Palestina som stat men är ett av få länder som i praktiken gör det. EU har inget inflytande över huruvida ett land ska erkännas eller ej utan det är helt upp till medlemsländerna själva.

I december besökte Israels premiärminister Benjamin Netanyahu EU:s utrikesministrar i Bryssel. Utrikesminister Wallström vill att mötena med både Israels och Palestinas ledare i Bryssel kan bli mer regelbundna i framtiden.