Granskare: Sverige korruptare

Sverige gör det största tappet i EU när Transparency International granskar nivån av korruption i världen.

Jämfört med fjolåret har Sverige tappat fyra poäng i organisationen Transparency Internationals årliga sammanställning av den upplevda korruptionen i den offentliga sektorn i världens länder. Det är tillsammans med Finland det största tappet i EU.

– Vi vill ju se att Sverige är ett korruptionsfritt samhälle. Det är naturligtvis en vision, men det här att vi faller så pass kraftigt i den här mätningen tycker jag är utomordentligt sorgligt, sade Ulla Andrén som är ordförande för Transparency International Sverige till SVT.

Hon pekar ut skandaler som Statens fastighetsverk, Polismyndigheten, Trafikverket, Transportstyrelsen och menar att svenskar är naiva när det gäller korruption i Sverige.

– Vi är absolut mycket naiva. Vi tror att korruption är något som händer där borta men inte här, men så är det inte, sade Ulla Andrén till SVT.

Trots tappet rankas Sverige som det delat sjätte minst korrupta landet i världen och tredje bäst i EU.

Ungern på glid

Den näst största försämringen sedan i fjol har skett i Ungern, ett land har en tydligt nedåtgående trend.

”Ungern som tappat tio poäng i indexet under de senaste sex åren […] är ett av de mest alarmerande exemplen på ett minskat utrymmer för civilsamhället i Östeuropa”, heter det i rapporten.

Grekland mindre korrupt

Grekland å sin sida har under det senaste gjort den största förbättringen i EU följt av Italien.

Bulgarien är fortfarande EU:s korruptaste land, enligt Transparency International.