EU-ministrarnas möte i januari 2018. Europeiska ombudsmannen kräver mer öppenhet när lagar beslutas.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Vanstyre när EU-länderna lagstiftar hävdar granskare

Hemlighetsmakeriet när medlemsländerna stiftar EU-lagar i Bryssel är inte bara ett demokratiskt problem det göder även populism och EU-skepsis. Det slår den europeiska ombudsmannen Emily O'Reilly fast efter en granskning.

– Representanter för nationella regeringar är EU-lagstiftare och de ska hållas ansvariga. Det är nästan omöjligt för medborgare att följa diskussioner om lagstiftning i ministerrådet, sade Emily O'Reilly på tisdagen sedan hon granskat lagstiftningsprocessen i ministerrådet där EU-ländernas nationella ministrar beslutar om nya EU-lagar.

Att begränsa medborgarnas möjlighet att ställa ansvariga politiker till svars  kallar ombudsmannen vanstyre.   

O'Reilly pekar framförallt på två grundläggande problem: att alltför många handlingar hemligstämplas och att EU-länders positioner i olika frågor inte görs offentliga.

Att beslut fattas bakom lyckta dörrar med lite insyn leder till att många ”skyller på Bryssel” vilket bidrar till ökad populism och EU-skepsis menar ombudsmannen.

Krav på öppenhet inför val

I samband med granskningen har O’Reilly skickat en lista med rekommendationer till ministerrådet. Där begär hon bland annat att medlemsländernas positioner i specifika frågor ska dokumenteras, inte bara på ministernivå utan även i lägre arbetsgrupper där man förbereder ministrarnas möten och att detta görs offentligt på ett proaktivt sätt.    

Hon vill även se tydliga kriterier för när tillgång till handlingar får begränsas.

– Att göra EU:s lagstiftningsprocess mer öppen skulle sända en viktig signal inför det europeiska valet 2019, sade Emily O’Reilly.