Hoppa till artikelns andra spalt.

Värmande ekonomisk vinterprognos – men Sverige kyls av

EU-kommissionen skriver upp sin prognos för den europeiska ekonomin men siffrorna för Sverige skrivs ner rejält.

Så sent som i november förra året spådde EU-kommissionen att Sveriges ekonomi skulle växa med 3,2 procent under 2017. I dag skriver man ner den prognosen rejält till 2,7 procent.

Trots den betydligt lägre siffran ligger Sverige över EU-snittet och den ekonomiska utvecklingen beskrivs som stabil driven av inhemsk efterfrågan och investeringar i bostadssektorn. Kommissionen noterar att huspriserna har börjat falla vilket torde dämpa bostadsinvesteringarna framöver men samtidigt gynnas exportsektorn av en svagare krona och högre global tillväxt.

Sammantaget spår kommissionen att den svenska tillväxten på 2,7 procent håller i sig under 2018 för att sedan gå ner till 2,0 under 2019.

Inflationen väntas ligga strax under Riksbankens mål på två procent.

Högsta tillväxten på tio år

För EU och euroländerna skriver kommissionen upp siffrorna något jämfört med den senaste prognosen från i höstas, dels på grund av att läget på arbetsmarknaden har förbättrats men också då den globala ekonomin och handeln ökat mer än väntat.

Både EU:s och euroländernas ekonomi beräknas ha vuxit med 2,4 procent under 2017 vilket skulle vara den starkaste tillväxten på ett årtionde.

Tillväxten är tillbaka. Den måttliga uppgången vi har sett de senaste åren har utvecklats till solid ekonomisk expansion, säger EU:s ekonomikommissionär Pierre Moscovici och tillägger:

–  Tillväxten är här för att stanna.

För 2018 och 2019 spår kommissionen att unionens ekonomi kommer växa med 2,3 respektive 2,0 procent. Samtidigt pekar Moscovici på ovanligt högt konsument- och företagsförtroende i slutet av 2017 vilket kan göra att kommissionen får skriva upp prognosen ytterligare längre fram.

Små ekonomier växer mest  

De ekonomier som växer snabbast just nu är Irland och Malta som ligger i en klass för sig med tillväxtsiffror på runt sju procent för 2017. Lägst tillväxt har Italien och Grekland. Även Storbritannien väntas visa låga tillväxttal för 2017 och för de kommande åren beräknas landet ha EU:s lägsta tillväxt.

Kommissionen skriver inte i sin rapport om det beror på brexit men noterar att den ovissa utgången i förhandlingarna om Storbritanniens utträde utgör en risk mot den positiva utvecklingen i EU som helhet.