Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Handelskommissionär Cecilia Malmström vill undvika handelskrig med USA men säger att EU måste svara på amerikanska tullar.

EU hoppas Trump backar men rustar för handelskrig

BRYSSEL 7 mars 2018 | “Hotar tusentals jobb”

EU-kommissionen hoppas att EU får undantag och inte träffas av de stål- och aluminumtullar som Donald Trump har annonserat. Samtidigt är kommissionen redo motåtgärder.

– Jag hoppas verkligen att det inte händer, handelskrig har inga vinnare. Men händer det måste vi vidta åtgärder för att skydda europeiska jobb och arbetare, sade EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström på onsdagen.

Ståltullar på 25 procent och almuniumtullar på tio procent som USA:s president sagt sig vilja införa men ännu inte beslutat om skulle slå hårt mot EU menar Malmström.

– Det skulle hota tusentals jobb i EU, sade hon.  

Kommissionen menar att USA inte kan motivera tullarna med att de skulle krävas av säkerhetsskäl eftersom EU och USA har nära och vänliga relationer och att många EU-länder, liksom USA, är medlemmar i försvarsalliansen Nato. Europeiskt stål utgör därför inget hot mot landets säkerhet.

Samtidigt säger man att problemen med överproduktion av stål, som främst beror på världens största stålproducent Kina, inte kan lösas genom protektionistiska åtgärder.   

På presskonferensen sade Malmström att hon hoppades att EU skulle undantas och inte träffas av tullarna om de väl införs. Skulle så ändå ske har kommissionen har en tre-stegs-strategi i beredskap.

Tull på amerikanska varor

För det första kommer EU starta en process mot USA inom världshandelsorganisationen WTO om amerikanska tullar införs. EU sonderar just nu terrängen för att se om man kan driva ett fall tillsammans med andra drabbade länder.

WTO-processer tenderar dock att ta lång tid och dessutom blockerar USA för tillfället en utnämning av nya domare i WTO:s överklagandeinstans. Utan nya domare som ersätter de som snart avgår faller hela WTO:s tvistelösning.   

En andra och betydligt snabbare åtgärd som kommissionen tittar på är europeiska skyddstullar för att undvika att stålet och aluminiumet som skulle ha exporterats till USA studsar tillbaka mot EU och dumpar priserna på den europeiska marknaden. En sådan åtgärd kan man enligt Malmström införa inom en månad.

Ett tredje möjlighet är att införa tullar på utvalda amerikanska varor. Kommissionen har satt ihop en provisorisk lista med stål- industri- och jordbruksprodukter.

– Vissa typer av bourbon finns med på listan, och jordnötssmör, tranbärsjuice och apelsinjuice, sade Malmström.

Strafftullarna skulle därmed riktas mot varor som produceras i amerikanska delstater där Trump har viktigt väljarstöd som Kentucky (bourbon) och Florida (juice).

De amerikanska tullarna ska också diskuteras på allra högsta nivå i EU.

– Jag kommer föreslå att EU:s ledare har en extra debatt om handel på nästa toppmöte. Vi ska ha ett tydligt mål i sikte: att hålla världshandeln vid liv, sade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk på en separat presskonferens på onsdagen.

Trump svarar

Donald Trump har dock inte visat några tecken på att mjukna. Kort efter pressträffen med handelskommissionär Cecilia Malmström skrev presidenten på twitter att USA förlorat sex miljoner jobb och byggt upp ett handelsunderskott på 100 biljoner kronor sedan 1989 på grund av dåliga handelsavtal och att USA ”måste vinna igen”.  

Mer fakta

Andreas Liljeheden
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
@AndreasBxl
Andreas Liljeheden
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
@AndreasBxl

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret