Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Statsminister Stefan Löfven (S) kommer få lämna möteslokalen när euroländernas ledare disktuerar EMU:s framtid.

Franka besked: Ingen euro - inget möte

BRYSSEL 15 mars 2018

Sverige kommer inte få vara med när euroländernas ledare diskuterar valutasamarbetets framtid nästa vecka. Frankrike säger nej till att låta icke euroländer delta.

I samband med tisdagens finansministermöte i Bryssel diskuterades önskemål från icke-euroländer om att få vara med på nästa veckas eurotoppmöte där valutasamarbetets framtida utveckling står på agendan. Enligt Politico tryckte särskilt den danska finansministern Kristian Jensen på för att även medlemsländer med andra valutor skulle få vara med på mötet men han ska ha fått kalla handen från sin franska kollega Bruno Le Maire.

När ordinarie toppmöte avslutas på fredag nästa vecka får därför Stefan Löfven (S) och andra stats- och regeringschefer med annan valuta än euron lämna lokalen medan euroländernas ledare sitter kvar och diskuterar sin gemensamma framtid. Enligt agendan ska de prata om ambitiösa EMU-förslag med “fiskal och ekonomisk dimension”. 

Sverige hoppas vara med i vår

Icke euroländer som Sverige har flera gånger under vintern bjudits in när euroländernas finansministrar träffats inom eurogruppen för att diskutera fördjupat valutasamarbetet. Sverige hör också till de länder som poängterat att det är viktigt att inkludera alla EU-länder i de samtalen.

senaste eurogruppsmötet i måndags var dock icke-euroländer inte bjudna då det mötet var förberedande för nästa veckas eurotoppmöte där länderna alltså saknar inbjudan.  

Finansminister Magdalena Andersson (S) hoppas dock på fler inbjudningar framöver.

–  Vi får se om vi kommer vara med i maj, jag har goda förhoppningar om det, sade Andersson när samtliga EU:s finansministrar träffades i tisdags.

Mer fakta

Andreas Liljeheden
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
@AndreasBxl
Andreas Liljeheden
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
@AndreasBxl
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret