Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Sverige har tidigare deltagit i euroländernas samtal om fördjupat EMU men på gårdagens möte var finanminister Magdalena Andersson inte med.

Sverige hölls utanför euroländernas framtidsdiskussion

BRYSSEL 13 mars 2018

Tidigare har Sverige och andra icke-euroländer varit med på eurogruppens möten när man diskuterat fördjupning av valutasamarbetet. Men på måndagens möte var finansminister Magdalena Andersson inte med.

– Enligt de rapporter jag har fått diskuterade man saker som rör euroländerna. Då är det inte lika naturligt att vi är med, sade Magdalena Andersson (S) på tisdagens möte då EU-ländernas finansministrar var samlade i Bryssel.

Men efter eurogruppens möte på måndagen sade dock ordföranden Mario Centeno att eurofinansministrarna hade diskuterat framtidens EMU och bankunionen där flera icke euroländer sagt att de ska delta och där Sverige utreder medlemskap.

– Vår diskussion visade på ett brett stöd för att göra ESM [EU:s krisfond] till säkerhetsmekanism i [bankunionens] resolutionsfond, sade Centeno i ett skriftligt uttalande.  

Den svenska regeringen har flera gånger pekat på vikten av en inkluderande diskussion och att alla EU-länder är med i samtalen om framtidens valutasamarbete. Magdalena Andersson vill inte rikta kritik mot gårdagens möte men säger:

– Det är klart, diskuterar man saker som berör alla EU 27 då bör alla EU 27 vara med.

Ökat utbyte av skatteinformation

På dagens möte beslutade finansministrarna annars om automatiskt utbyte av information mellan medlemsländerna om gränsöverskridande skatteupplägg. Det innebär nya krav på förmedlare av skatteupplägg så att de ska rapportera till skattemyndigheter.

– Det är ett stort steg framåt för att bekämpa skatteflykt på EU-nivå, sade Andersson.

Ett bankpaket som rör kapitalkrav och krishantering av banker var också uppe för diskussion men där fattades inga beslut.

Förbereder möte med Trump

Ministrarna antog även EU:s gemensamma position inför G20-mötet med bland annat USA den 19–20 mars. Handel väntas bli ett hett tema på det mötet efter USA:s annonserade tullarna på stål och aluminium och EU:s hot om motåtgärder. EU måste enligt Magdalena Andersson hitta en bra balans för att undvika ett större handelskrig som skulle påverka den svenska exportberoende ekonomin negativt. 

– Självklart finns det alltid en risk att man eskalerar när man kommer med motåtgärder. Å andra sidan är det viktigt att EU tydligt markerar och kommer med en respons, sade hon till Europaportalen i samband med tisdagens finansministermöte.

Köper inte kommissionens kritik  

En sista punkt på finansministrarnas agenda är kommissionens granskning av medlemsländernas ekonomier. Som tidigare år varnades Sverige för att inte ha gjort tillräckligt för att minska obalanser i ekonomin kopplade till bostadsmarknaden och hög skuldsättning.  

Magdalena Andersson håller inte med.

– Regeringen har vidtagit åtgärder med amorteringskrav och vi kommer nu med ett ytterligare skärpt amorteringskrav. Så vi vidtar åtgärder. Jag är inte säker på att det vore lägligt med den dämpade utvecklingen att gå fram med ytterligare åtgärder, sade Andersson.  

Andreas Liljeheden
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
@AndreasBxl
Andreas Liljeheden
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
@AndreasBxl

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret