Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Till höger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och till vänster EU-kommissionens nye generalsekreterare Martin Selmayr. Arkivbild.

Krav på EU-topps avgång

BRYSSEL 8 mars 2018

Från Europaparlamentet kommer allt högre rop på att tillsättningen av Jean-Claude Junckers närmaste man på en toppost i EU måste utredas.

21 februari i år meddelade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att hans kabinettschef, tysken Martin Selmayr, utsetts till generalsekreterare för EU-kommissionen, en tillsättning som enligt kritikerna skett under oklara omständigheter.

EU-parlamentet har beslutat att utnämningen ska debatteras på måndag i nästa vecka, skriver Politico. Samtidigt har alla nederländska partier som är representerade i EU-parlamentet skrivit under ett avgångskrav och EU-ombudsmannen har uppmanats att undersöka frågan.

I förra veckan beslutade EU-parlamentets utskott för budgetkontroll att den hastiga utnämningen ska granskas.

Martin Selmayr är känd för sin hårda ledarstil och ibland kallad ”monstret i Berlaymont” som är EU-kommissionens huvudbyggnad i Bryssel. Generalsekreteraren är den tyngsta tjänstemannaposten i kommissionen direkt underställd kommissionsordföranden. Uppdraget innehåller bland annat uppgiften att styra och samordna hela kommissionens arbete.

Det är dock ännu oklart om tillsättningen brutit mot något regelverk men kritiker menar att sättet som Selmayr fått jobbet på kan ifrågasättas.

Martin Selmayr blev hastigt utnämnd till vice generalsekreterare strax innan den ordinarie avgick och han övertog dennes post.

Det har också varit oklarheter kring hur många andra sökande det fanns till topptjänsten. Kvinnan som senare övertog Selmayrs post som Junckers kabinettschef ansökte också om tjänsten som generelsekreterare men drog kort därpå tillbaka sin ansökan.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret