Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ryska diplomater utvisas en masse

I ett samordnat utspel utvisar 16 EU-länder ryska diplomater efter nervgasattacken mot en ex-spion i Storbritannien. 

– Som en direkt uppföljning till beslutet vid förra veckans EU-toppmöte att gemensamt reagera mot Ryssland har 14 medlemsländer i dag beslutat att utvisa ryska diplomater, sade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk i ett uttalande på måndagseftermiddagen.

Efter Tusks uttalande ställde sig även Sverige och Finland bakom aktionen och utvisade en rysk diplomat var.

– Mordförsöket i Salisbury är större än en bilateral fråga mellan Storbritannien och Ryssland. Det är ytterligare en utmaning av det internationella regelverket från rysk sida, därför måste vi agera, sade statsminister Stefan Löfven i ett uttalande.

Sammanlagt rör det sig om 34 diplomater som måste lämna sina poster. 

Vid förra veckans EU-toppmöte i Bryssel fördömde medlemsländernas stats- och regeringschefer den misstänkt ryska nervgiftattacken på en rysk ex-spion i Storbritannien i början av mars. Ledarna beslutade även att kalla hem EU:s ambassadör från Moskva.

Fler utvisningar kan vänta

Enligt Tusk kan fler åtgärder komma att vidtas.

– Ytterligare åtgärder, däribland fler utvisningar, kan inte uteslutas under de kommande dagarna och veckorna, sade Donald Tusk.

Även Ukraina, Kanada och USA har meddelat att de utvisar ryska diplomater till följd av nervgasattacken.