USA:s ståltullar väntas stoppa all amerikansk import. EU förbereder motåtgärder.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Temperaturen stiger - EU rustar för handelskrig

Nya EU-tullar på stål men också straffavgifter på amerikanska motorcyklar, whisky och juice kan bli EU:s svar på Donald Trumps utlovade tullar. Svensk stålindustri hoppas på amerikanska undantag.

– Kommissionen kommer följa utvecklingen och om nödvändigt införa skyddsåtgärder för att bevara stabiliteten på den europeiska marknaden, sade EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström i ett uttalande på torsdagen.

Det kom efter att USA:s president Donald Trump annonserat nya amerikanska tullar: 25 procent på stål och tio procent på aluminium.

Beskedet från Trump kom inte helt oväntat och Cecilia Malmström har tidigare flaggat för att EU skulle bemöta amerikanska tullar med motåtgärder inom ramen för de internationella WTO-reglerna.

Det skulle kunna handla om att införa motsvarande europeiska skyddstullar på stål för att hindra att stålet som skulle ha exporterats till USA studsar mot den europeiska marknaden med dumpade priser som följd.

Europeiska tullar kan också kombineras med en tullkvot som tillåter en normal europeisk stålimport men hindrar överdrivet inflöde genom tullar över en viss importgräns.

– Det är en balanserad åtgärd. Europeiska stålanvändare som bilindustrin får det stål de normalt kan få samtidigt som du skyddar stålindustrin för en eventuell tsunami av stål som studsar från USA, säger Mathias Ternell, handelspolitisk direktör på den svenska branschorganisationen Jernkontoret till Europaportalen.

Ett annan möjlig åtgärd vore att införa strafftullar på helt andra amerikanska varor som produceras i delstater där Trump har stort väljarstöd. Det skedde 2002 då Bushadministrationen införde tullar. Möjliga amerikanska produkter som nämns i detta sammanhang är juicer och jordnötter liksom Harley Davidsson, Ray-Ban och bourbon.

Frågan om hur EU ska reagera på tullarna ska tas upp på onsdag när kommissionen har sitt veckomöte.

Trump: ”lätt att vinna handelskrig”

USA:s handelsministerium har tidigare motiverat ståltullar med att det skulle vara nödvändigt för landets säkerhet. EU-sidan har avfärdat det som nonsens och man menar att det enbart handlar om att skydda den egna industrin.

Annons

Donald Trump själv medgav på fredagen att tullarna syftar till att skydda amerikanska företag då han motiverade dem med USA:s stora negativa handelsbalans. I ett tweet säger han att “handelskrig är bra och lätta att vinna” om man som USA förlorar miljarder dollar på sin handel med omvärlden.

En ansenlig del av USA:s underskott genereras i handeln med EU. 2016 uppgick underskottet till 113 miljarder euro vilket också var EU:s största handelsöverskott med ett annat land. USA:s handelsunderskott gentemot EU är särskilt stort i stålsektorn. Den europeiska stålexporten till USA har varit ungefär tio gånger större än importen från USA de senaste åren.

Andelen av EU:s stålproduktion som går på export till USA har också ökat tydligt från knappa 1,5 procent 2011 till tre procent förra året.

Undantag för svenskt specialstål

För svenska stålföretag är den amerikanska marknaden den nästa största efter Tyskland. Tio procent av försäljningen, ungefär fyra miljarder kronor per år, går till USA.

En stor del av den svenska produktionen är dock så kallat nischat stål av hög kvalitet som används i speciella applikationer som i bilar och kärnkraftverk. Det är stål som USA inte producerar själv och när landet senast införde tullar för 16 år sedan fick därför svenskt specialstål undantag.

Mathias Ternell på Jernkontoret hoppas att Trump ska gå med på något liknande.  

– Jag tror att det här kommer öppna upp sig successivt. Om Trump ser att de inte kan försörja sin industri med vissa insatsvaror då tror jag nog att han försöker öppna upp för det. Det kanske är en naiv förhoppning men det skulle vara en pragmatisk linje, säger Mathias Ternell.