Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Handelskommissionär Cecilia Malmström har förhandlat med sin amerikanska motpart för att undantas USA:s tullar.

Uppgifter: EU slipper Trumps tullar

BRYSSEL 22 mars 2018

EU och sex andra länder uppges tillsvidare slippa de amerikanska tullarna på stål och aluminium som träder i kraft i morgon fredag.  

Enligt nyhetsbyrån AFP har USA:s chefsförhandlare Robert Lighthizer uppgett att EU och sex andra länder tillsvidare kommer undantas de tullar på stål och aluminium som USA:s president Donald Trump annonserat och som kommer träda i kraft på fredag.

Förutom EU-länderna undantas Argentina, Australien, Brasilien, Kanada, Mexiko och Sydkorea.

Uppgifterna har dock inte bekräftats av Donald Trump själv. Den amerikanska presidenten annonserade 1 mars tullar på stål (25 procent) och aluminium (10 procent) för att skydda amerikansk industri. Enligt Trump för EU och andra länder en orättvis handelspolitik vilket har lett till ett stort handelsunderskott i USA.  

EU har hotat med motåtgärder men samtidigt jobbat för att unionen ska undantas tullarna. Handelskommissionär Cecilia Malmström befinner sig just nu i Washington för att förhandla med sina amerikanska motparter.

Frågan om hur EU skulle svara på amerikanska tullar skulle tas upp på det pågående toppmötet i Bryssel med EU:s stats- och regeringschefer. Men ordföranden Donald Tusk har enligt källor på mötet skjutit fram frågan i väntan på klarare besked från USA.   

Mer fakta

Andreas Liljeheden
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
@AndreasBxl
Andreas Liljeheden
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
@AndreasBxl
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret