Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s och Storbritanniens chefsförhandlare, Michel Barnier och David Davis, framför de 129 färgkodade sidorna i utträdesavtalet.

Viktiga framsteg i brexitförhandlingar

BRYSSEL 19 mars 2018 | Knivigaste frågan åter

EU och Storbritannien har tagit ett tydligt steg fram mot att enas om villkoren för landets utträde ur unionen. Dock återstår den allra knivigaste frågan.

EU:s och Storbritanniens chefsförhandlare, Michel Barnier och David Davis, meddelade på måndagen att man efter dagar och nätter av samtal enats om en stor del av det avtal som sätter villkoren för hur utträdet ska gå till.

– Ett bra avtal för Storbritannien och EU är närmare än någonsin tidigare, sade Davis vid en presskonferens i Bryssel.

I ett 129-sidigt dokument som ska utgöra den juridiska basen för utträdet har de båda sidorna färglagt de delar där man är överens (grönt), nästan överens (gult) och inte överens (vitt).

De båda sidorna har bland annat enats om övergångsperioden, medborgares rättigheter och Storbritanniens finansiella skuld till EU. Överenskommelsen väntas ge företag större visshet i hur den närmaste framtiden kommer bli.

Dock återstår två betydande frågor.

– Vi har inte gått i mål i frågorna om styret av utträdesavtalet och situationen på Irland, sade Michel Barnier.

Det första handlar om hur man ska se till att avtal mellan EU och Storbritannien följs och det andra, och den politiskt känsligaste, hur man ska se till att det inte blir någon hård gräns mellan republiken Irland och brittiska Nordirland, något som båda sidor vill undvika. En realistisk lösning har ännu inte presenterats och om ingen sådan kommer blir Nordirland automatiskt kvar på EU:s inre marknad med följd att det blir en hård gräns mellan landsdelen och resten av Storbritannien.

Får teckna internationella avtal

I uppgörelsen på måndagen har EU fått igenom de flesta av sina krav, bland annat att EU-medborgare ska få samma rättigheter som de hade innan brexitomröstningen under övergångsperioden. Storbritannien fick å sin sida igenom sitt krav på att kunna teckna internationella avtal med länder utanför EU under övergångsperioden.

– Storbritannien kommer kunna ta ut stegen, underteckna och ratificera nya handelsavtal med gamla vänner och nya allierade runt om i världen för första gången på över 40 år, sade Davis.

EU-förhandlare Barnier menar dock med att Storbritannien behöver all tid den kan få för att återupprätta de hundratals avtal som landet i dag har i egenskap av EU-medlem när det lämnar.

– Dagen Storbritannien lämnar EU, 30 mars 2019, lämnar man 750 internationella avtal som vi tecknat med länder utanför EU. Och ärligt talat kommer Storbritanniens arbete att återupprätta [de avtalen] bli ansenligt, sade Barnier.

De avtal som Storbritannien tecknar under övergångsperioden, som slutar 31 december 2020 utan möjlighet till förlängning, kommer att kunna träda i kraft först efter det datumet.

Under övergångsperioden måste Storbritannien följa alla EU-regler och betala till EU-budgeten men har inget formellt att säga till om. Med överenskommelsen sätter man dock upp en kommitté där britterna kan vidarebefordra eventuella klagomål på nya EU-lagar.

Fråga på toppmötet

I slutet av veckan träffas medlemsländernas stats- och regeringschefer i Bryssel för EU:s årliga vårtoppmöte. Där ska väntas de ge grönt ljus till måndagens överenskommelse och samtidigt ge klartecken till de riktlinjer som ligger till grund för de kommande förhandlingarna om den framtida relationen mellan EU och Storbritannien.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret