EU-kommissionär Johannes Hahn vaccinerar sig på ett besök i Portugal. Arkivbild.

Bild: EU

EU-kommissionen ser en stor fara i att allt fler misstror vetenskapen och väljer att inte vaccinera sig.

– Det helt oacceptabelt att barn dör av sjukdomar som kan förhindras när det finns säker och kostnadseffektiv vaccinering, sade EU:s hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis i Bryssel på torsdagen.

Enligt honom har exempelvis antalet fall av mässling, en sjukdom som kan förebyggas med vaccin, tredubblats mellan 2016 och 2017. I en överväldigande majoritet av fallen var de insjuknade inte vaccinerade. Kommissionen befarar även att den i EU utrotade sjukdomen polio kan komma tillbaka om folk inte vaccineras.

Vaccinvägrare kritiseras

Andriukaitis riktar samtidigt skarp kritik mot dem som vägrar vaccinera sig och sina barn mot sjukdomar som kan förhindras.

– Felaktig information från vaccinationsförnekare och spridandet av falska nyheter har resulterat i misstro till vetenskap och bristande kunskap, sade hälsokommissionären.

Rekommendationer till medlemsländerna

Sjukvårds- och hälsofrågor ligger nästan helt och hållet på medlemsländernas bord vilket gör att kommissionen bara kan komma med rekommendationer för att öka vaccinationsgraden.

Andriukaitis vill bland annat att medlemsländerna tar fram vaccinationsplaner, antingen frivilliga eller obligatoriska, till 2020 med mål att minst 95 procent ska vaccineras. Det är den nivå som krävs för att skydda samhällen från att sjukdomar sprids.